Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   •   NEWSLETTER   •   SOCIAL
Αθήνα
Ο Λόγος 24

Δημόσιο: Έρευνες για «ορφανές» κληρονομιές ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά εκτενείς ελέγχους για την ανίχνευση ακινήτων χωρίς σαφή κληρονομική διαδοχή, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά εκτενείς ελέγχους για την ανίχνευση ακινήτων χωρίς σαφή κληρονομική διαδοχή, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά δεδομένα.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε συστηματική αναζήτηση «ορφανών» κληρονομιών ακινήτων, δηλαδή περιουσιών που δεν έχουν σαφή κληρονόμο, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην καταγραφή περιουσιών που σχετίζονται με εκκρεμείς ή αδιευκρίνιστες κληρονομικές υποθέσεις.

Η νέα πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη διασύνδεση κρατικών μητρώων και τραπεζικών δεδομένων, επιτρέποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίζουν ακίνητα αποβιωσάντων και να διαπιστώνουν αν υπάρχουν νόμιμοι κληρονόμοι. Κεντρικό εργαλείο της διαδικασίας θα είναι το Μητρώο Πολιτών, από το οποίο θα αντλούνται στοιχεία όπως πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

Η διαδικασία θα επιτρέπει τη σύνθεση οικογενειακών δέντρων για τους αποβιώσαντες, διευκολύνοντας την αναγνώριση των προσώπων που συνδέονται συγγενικά με τον θανόντα. Παράλληλα, θα εξετάζεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να περιέλθει η περιουσία στο Δημόσιο.

Η διασύνδεση με τα ληξιαρχεία θα επιτρέπει την αναζήτηση πράξεων θανάτου, ενώ οι έλεγχοι θα επεκτείνονται και σε συγγενικά πρόσωπα που έχουν επίσης αποβιώσει. Αυτό θα συμβάλλει στη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για την κληρονομική διαδοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εντοπισμό ακίνητης περιουσίας μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και οι διευθύνσεις των ακινήτων.

Επιπλέον, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα άντλησης πληροφοριών από το Περιουσιολόγιο για ακίνητα φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για εκτελεστές διαθηκών και κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών.

Οι έλεγχοι θα επεκτείνονται και στους τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με τις υπό διαχείριση περιουσίες. Μέσω της αντιστοίχισης IBAN και ΑΦΜ, θα ελέγχεται η ορθότητα των λογαριασμών που διαχειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική επιβεβαίωση των στοιχείων αναμένεται να περιορίσει τις ασυμφωνίες στις καταχωρίσεις και να διευκολύνει την εποπτεία των περιουσιών που βρίσκονται υπό διαχείριση.

Αρχική Ροή Τομείς Menu