Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   •   NEWSLETTER   •   SOCIAL
Αθήνα
Ο Λόγος 24

Γεραπετρίτης: Επιχειρησιακά σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται εντός 15 ημερών, ενώ προειδοποίησε για πιθανές τουρκικές παρεμβάσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται εντός 15 ημερών, ενώ προειδοποίησε για πιθανές τουρκικές παρεμβάσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, γνωστή και ως Great Sea Interconnector (GSI), αναμένεται να εκδοθεί εντός 5 έως 15 ημερών. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου ο υπουργός αναφέρθηκε και σε πιθανές τουρκικές παρεμβάσεις στις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του Γεραπετρίτη σχετικά με τα “επιχειρησιακά σχέδια” που υπάρχουν για κάθε ενδεχόμενο προκάλεσε ένταση μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια του έργου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε ότι η πορεία του έργου και των ερευνών υδρογονανθράκων θα αποκαλύψει την πραγματική φύση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες ενέργειες και όχι απλώς ανακοινώσεις.

Επιπλέον, ο Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι η γαλλική υπεργολάβος εταιρεία του έργου έχει ζητήσει παράταση άδειας για τις εργασίες, προκειμένου να συνεχιστούν και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Στο μεταξύ, η Τουρκία φαίνεται να ανασχεδιάζει την περιφερειακή της πολιτική, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν, πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει αυστηρότερη γλώσσα στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως “άκυρο και ανυπόστατο”. Για πρώτη φορά, το casus belli καταγράφεται ρητά ως “απειλή”. Η νέα αυτή διατύπωση ενισχύει τις προηγούμενες θέσεις της ΕΕ σχετικά με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης αναφορές στις τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, καθώς και στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις και την Ελλάδα να προετοιμάζεται για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων.

Αρχική Ροή Τομείς Menu