οικονομία

Read

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ

Πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια
  • 30 Μαρ 2023
  • οικονομία

Απώλειες που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ καταγράφεται στο εισόδημα των παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κόρινθο, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Βέλου-Βόχας, η περιοχή έχει υποστεί τις  περισσότερες απώλειες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2022 οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν μη αναστρέψιμες συνέπειες (π.χ. παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, παγετός, άκαιρες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις), όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία .

Επίσης, από τα μέσα του 2019 έως και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας οι ετήσιες βροχοπτώσεις είναι μειωμένες από 40% έως 70%. Αυτή η ανομβρία οδήγησε σε λειψυδρία και τελικά σε ξηρασία το 2022. Η σημαντικότερη επίπτωση είναι η δραματική μείωση του νερού στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και η παροχή των γεωτρήσεων από 80% έως 100%. Χωρίς καμία αμφιβολία όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής. Είναι σαφές ότι οι συνέπειες των καιρικών συνθηκών είναι πολύ μεγάλες και οι ζημιές που έχουν προκληθεί δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.