οικονομία

Read

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βαριά «καμπάνα» 561.000 ευρώ σε εταιρεία για το βρεφικό γάλα
  • 24 Ιαν 2024
  • οικονομία

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Αυτό γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου ενώ επισημαίνεται πως, μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος, πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ο υπουργός κ. Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Στο υπουργείο Ανάπτυξης γίνεται μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να είναι έτοιμες οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις και να ακολουθήσουν λίαν συντόμως και οι απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις ώστε να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα.

Εως τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μία σειρά από ζητήματα όπως π.χ. ο αναλυτικός προσδιορισμός ανά κωδικό των προϊόντων που θα ενταχθούν στα νέα μέτρα, είτε αυτό αφορά τις αλλαγές του καθεστώτος των προσφορών και τιμολογήσεων που κάνουν οι εταιρείες είτε τις «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας για τα νωπά οπωροκηπευτικά και τα κρέατα, λευκά και κόκκινα.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας έδωσε στοιχεία για τα πρόστιμα και ποια από αυτά έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί.

Στα 12,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 για αθέμιτη κερδοφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση  βουλευτή για την αισχροκέρδεια, ο κ. Σκρέκας είπε ότι το 2023 διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι, βρέθηκαν 1.865 παραβιάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.806.000 ευρώ και έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί 10.149.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνάει το 80%. Και βεβαίως, σημείωσε, θα βεβαιωθούν και τα υπόλοιπα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, (ενώ) υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση περίπου δύο μηνών μέχρι να φανεί αν θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι εταιρείες οι οποίες έχουν υπερβάσεις ή τελικά θα βεβαιωθούν στην εφορία προς είσπραξη. Ο κ. Σκρέκας κατέθεσε, επίσης, τα αποδεικτικά πληρωμής από τη Γιάκομπς, 1 εκ. ευρώ ευρώ, από την Πρόκτερεντ Γκαμπλ, επίσης 1 εκατ. ευρώ, και την απόφαση βεβαίωσης της Γιουνιλίβερ «ώστε να δείτε ότι τα πρόστιμα και επιβάλλονται και εισπράττονται από το ελληνικό Δημόσιο, και αυτό είναι αποτρεπτικό για να επαναλάβουν αυτή την τακτική». Αναφορικά για τα προϊόντα επί των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ούτε τα προϊόντα ούτε τις εταιρείες. Θέλουμε να τους κάνουμε να συμμορφωθούν με το νόμο. [..] Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν επιβάλαμε τα πρόστιμα, ανέφεραν τα προϊόντα τα οποία πουλούν οι εταιρείες, στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα». Από κει και πέρα, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουμε έναν κωδικό, πχ 24 μεζούρες μίας συγκεκριμένης μάρκας, ο οποίος έχει ελεγχθεί και έχει βρεθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αθέμιτης κερδοφορίας. Ένας άλλος κωδικός, που μπορεί να είναι 48 μεζούρες, να έχει (πρόβλημα). Γι' αυτό έρχεται ο νόμος 5545, άρθρο 54 και λέει θα ανακοινωθεί ποιος είναι ο παραβάτης, γιατί εμείς θέλουμε η εταιρεία να σταματήσει να κερδοσκοπεί, αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα ανάλυση, για κάθε κωδικό προϊόντος, γιατί εκεί θα μπορούσαμε να αδικούμε κωδικούς προϊόντων , τα οποία έχουν τηρήσει το νόμο, και κωδικούς προϊόντων που δεν έχουν τηρήσει. Γι' αυτό ερχόμαστε και πιάνουμε την «ομπρέλα» της επιχείρησης, που πωλεί αυτά τα προϊόντα και ανακοινώνουμε ποια είναι. Γιατί δεν είναι μόνο τα πρόστιμα των εκατομμυρίων ευρώ, που σας παρουσίασα και κατέθεσα ότι έχουν πληρώσει. Είναι και η δυσφήμιση της εταιρείας όταν ανακοινώνεται το όνομα της, και αυτό είναι που την κάνει να πάει να διορθώσει τις τιμές στο ράφι. Γιατί, αυτός είναι σκοπός μας. Δεν είναι να καταστρέψουμε προϊόντα, που πολλά από αυτά κάνουν και καλά τη δουλειά τους. Σκοπός μας είναι αυτά τα προϊόντα να είναι φθηνότερα για τον καταναλωτή. Αυτός είναι σκοπός μας. Και αυτό το πετυχαίνουμε διότι κάθε φορά που ανακοινώνουμε πρόστιμα βλέπουμε ότι οι εταιρείες έρχονται και μειώνουν τις τιμές αυτές στα ράφια.