οικονομία

Read

Λαγκάρντ

Είμαστε αποφασισμένοι για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%
  • 26 Ιαν 2024
  • οικονομία

Σταθερά διατήρησε τα τρία της βασικά επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να αποδίδει την απόφαση της ΕΚΤ στις πρόσφατες εξελίξεις που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, όσον αφορά στον πληθωρισμό, τονίζοντας πως κάθε συζήτηση για μείωση επιτοκίων είναι ακόμα «πρόωρη».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Κρ. Λαγκάρντ εξήγησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια, ήτοι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

Κατά την τοποθέτηση της, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και την σύγκρουση Γάζα, σημειώνοντας πως είναι παράγοντες «κλειδί» για το γεωπολιτικό ρίσκο και προσέθεσε ότι οι μισθοί και τα περιθώρια κέρδους θα αποτελούσαν επίσης ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές.

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά» δήλωσε.

Εκτίμησε ωστόσο πως «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει καθοδικά, εφόσον οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα εισερχόμενα στοιχεία, αποφεύγοντας να «δεσμευτεί» για μια επικείμενη μείωση μέχρι και το καλοκαίρι του 2024.