πολιτική

Read

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΝΙΚΗΤΗ»

Εκλογικά αποτελέσματα σε χρόνο-ρεκόρ
  • 18 Μάι 2023
  • πολιτική

Η τεχνολογία θα βγει νικήτρια... παμψηφεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς θα συμβάλει τα μέγιστα στο να γνωρίζουμε το 80% των αποτελεσμάτων περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή στις 21:00.

Στη δεκαετία του '80 και του '90 οι ψηφοφόροι στήνονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα και περίμεναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να μάθουν τα μαντάτα από την κάλπη. Μια νοσταλγική εικόνα για όσους πρόλαβαν να τη ζήσουν.

Πλέον, αυτοί οι καιροί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η θεαματικά αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο της εκλογικής διαδικασίας και μας επιτρέπει, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, να γνωρίζουμε σε μεγάλο και κυρίως ασφαλές ποσοστό ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα και πού θα κινηθούν τα ποσοστά του.

Χάρη στην τεχνολογία, λοιπόν, περίπου στις 21:00 της προσεχούς Κυριακής, προτού καλά-καλά νυχτώσει, θα γνωρίζουμε το 80% των αποτελεσμάτων. Αυτό αποκάλυψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε: «Θα υπάρχουν 20.000 τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Επίσης, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα κρατάει κι αυτός τάμπλετ, ενώ όποιος θέλει θα μπορεί να είναι παρών και να παρακολουθεί τη διαδικασία».

«Το κάθε εκλογικό κέντρο θα βγάζει τις ψήφους, αλλά το άθροισμα που παλιά καταγραφόταν με το χέρι, τώρα θα γίνεται με αυτόματη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών στην υπηρεσιακή υπουργό, για να βγει το αποτέλεσμα πολύ νωρίτερα» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Η διαφορά με τις εκλογές του 2019

Η ειδοποιός διαφορά με τις εκλογές του 2019 σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η διαδικασία ήταν ψηφιοποιημένη εξ ολοκλήρου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και στο 30% των εκλογικών τμημάτων της υπόλοιπης επικράτειας.

Φέτος, τα 20.000 τάμπλετ σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα παράσχουν στο υπουργείο Εσωτερικών όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχεδόν σε real time, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής για τα αποτελέσματα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Τα τάμπλετ θα είναι εφοδιασμένα με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), ώστε η καταγραφή ψήφων και σταυρών να φτάνει χωρίς... μεσάζοντες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την προσομοίωση που έχει γίνει, περίπου στις 20:00 θα μεταδοθεί το αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας.

Η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί περίπου τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πού ψηφίζω

Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν από τη σχετική εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις».

Πώς ψηφίζω

Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα ταυτοποιούνται και θα ψηφίζουν, εκτός από την ταυτότητα, με άλλα 4 έγγραφα, τα οποία είναι τα εξής:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
  • διαβατήριο,
  • δίπλωμα οδήγησης,
  • βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε στην κάλπη και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από την εφαρμογή wallet του gov.gr που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους.

Δωρεάν διελεύσεις από σταθμούς διοδίων

Υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων ανά την επικράτεια για τη μετακίνηση των εκλογέων. Τα διόδια θα είναι ανοιχτά από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου και οι μπάρες θα κλείσουν στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μπορούν να διέρχονται ελεύθερα από τους σταθμούς διοδίων από το πρωί της Πέμπτης με την επίδειξη των σχετικών εγγράφων.

Πόση άδεια δικαιούμαι

Βάσει της οδηγίας του ΥΠΕΣ, η εκλογική άδεια ορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.