επικαιρότητα

Read

ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η Ινδία ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας στον αγώνα επιστροφής τους
  • 16 Μάι 2023
  • επικαιρότητα

Έναν νέο ισχυρό σύμμαχο φαίνεται να αποκτά η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πρόκειται για την Ινδία, η οποία στο πλαίσιο ενός σχεδίου της εξωτερικής πολιτικής της, που αφορά την υποστήριξη των θυμάτων της «αποικιακής ιδιοποίησης» θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας προκειμένου να υψωθούν κι άλλο οι φωνές για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Νέο Δελχί προετοιμάζει μία μακροπρόθεσμη εκστρατεία για την ανάκτηση τεχνουργημάτων, όπως του Koh-i-Noor, του μεγαλύτερου κομμένου διαμαντιού επί γης, και αφαίρεσε από την Ινδία η βρετανική αυτοκρατορία και σήμερα αποτελεί κομμάτι της πολύτιμης συλλογής κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Ωστόσο θα δοθεί διπλωματικό βάρος και στον επαναπατρισμό κειμηλίων και των άλλων εθνών.

Η Ινδία σχεδιάζει να γίνει η φωνή των χωρών που έχουν «βρεθεί στο έλεος της αποικιακής οικειοποίησης» και θα πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, σε μια διπλωματική στροφή που θα μπορούσε να ασκήσει αυξημένη πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους θεσμούς που έχουν ήδη εμπλακεί σε διαμάχες σχετικά με τα αντικείμενα που αποκτήθηκαν κατά τις ημέρες της αυτοκρατορίας.