επικαιρότητα

Read

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Ξαφνική κακοκαιρία προ των πυλών
  • 19 Απρ 2024
  • επικαιρότητα

Για ένα ισχυρό αλλά σύντομο «κύμα» κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα έως και το μεσημέρι του Σαββάτου προειδοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κακοκαιρία η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 10°C.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, ο «πολικός αεροχείμαρρος» θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικό του καιρού.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, γνωστοποίησε τις περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο αιφνίδιας πλημμύρας ή κατολίσθησης ( κυρίως οι ευάλωτες περιοχές ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Παρασκευή μεσημέρι (μετά τις 15.00) μέχρι ξημερώματα Σαββάτου (01.00-02.00):

-Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Β.Ιόνιο, Θεσσαλία( όλες οι επιβαρυμένες περιοχές),Γρεβενά,Κοζάνη,Καστοριά,Φλώρινα,Σποράδες.β.Εύβοια,Φθιώτιδα,Λέσβος,Χίος.

Σάββατο ξημερώματα μέχρι μεσημέρι (12.00):

Μαγνησία, β.Εύβοια, Σποράδες, Χαλκιδική, αν.Αιγαίο, Δωδεκάννησα

-δυνητικά σε παραθαλλάσιες περιοχές μπορεί να εκδηλωθούν υδροσίφωνες και ανεμοστόβιλοι.

-Η Αττική δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό σήμερα Παρασκευή στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα  μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε ανάρτηση στο Χ με βίντεο της πορείας της κακοκαιρίας.

Οι επικίνδυνες περιοχές

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σ' αυτές της περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλλιάνος.

«Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Προσοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κω. Αυτές είναι οι περιοχές όπου θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως αναφέρει, «βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει την Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια» συμπλήρωσε.

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο» που αναμένεται από την Παρασκευή, αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι «εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς».

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές  το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο. Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη (18/4) είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το "ατμοσφαιρικό ποτάμι" ( αεροχείμαρρος ) που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη , το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα».

Καλημέρα! "Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς !Επίσης φέρνει χιόνια στα...

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος

Στη μετεωρολογία, ο αεροχείμαρρος (Jet stream) είναι ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά ποτάμια – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.

Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και τη θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων την ώρα (215 κόμβων), με τη μέγιστη που έχει παρατηρηθεί να φτάνει τα 500 χλμ. την ώρα (300 κόμβοι), πάνω από την Ιαπωνία.

Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τη θέση των αεροχειμάρρων ως βοήθημα για την πρόγνωση του καιρού. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημασία και στη μελέτη του ενδεχομένου να παίζουν κάποιο ρόλο στο σχηματισμό ορισμένων σιφώνων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών και καταστροφικών. Εικάζεται ότι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που παρατηρούνται σε βαριές καταιγίδες, αν τυχόν φτάσουν σε μεγάλα ύψη, μπορεί να «πιαστούν» από αεροχειμάρρους και να αρχίσουν να περιστρέφονται βιαίως. Ενδεχομένως έτσι να δημιουργείται μια τεράστια περιστρεφόμενη στήλη, η οποία αν τελικώς στραφεί προς το έδαφος καταγράφεται ως σίφωνας.