
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
- 07 Φεβ 2025
- επικαιρότητα
Οι σεισμικές δονήσεις στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες συνεχίζονται και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Μικρές πιθανότητες για το ακραίο σενάριο των 6 Ρίχτερ
«Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Σημείωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για το ακραίο που μιλά για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
«Το ακραίο σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες και ίσως προκαλέσει ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, ενημερώνοντας πως οι Επιτροπές των επιστημόνων θα συνεδριάσουν το Σάββατο το πρωί, προκειμένου να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα.
«Υπάρχουν 3 σενάρια αυτήν τη στιγμή. Το ένα είναι να παραμείνουμε σε αυτά τα μεγέθη για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμα. Το δεύτερο είναι να πάμε σε ένα μεγαλύτερο σεισμό περίπου 5,5 Ρίχτερ, που θα εκτονώσει την κατάσταση και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο νησί. Το τρίτο και ακραίο σενάριο είναι να έχουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Εκεί ίσως να προκληθούν ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας».
Πάνω από 6.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου
Πάνω από 6.400 σεισμοί έγιναν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ.
Με βάση τα στοιχεία, στις 2 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 1.300 σεισμοί και στις 3 Φεβρουαρίου πάνω από 1.400 στην περιοχή.
Τα μέλη της επιτροπής αναφέρουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά σεισμικού σμήνους, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο, που θα μπορούσε να είναι ο κύριος σεισμός.
«Επιπλέον, ο ρυθμός σεισμικότητας βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών, με το μέγεθος του μεγαλύτερου μετασεισμού συνήθως να είναι μικρότερο από ~0.5 συγκριτικά με τον κύριο σεισμό», προσθέτουν οι ερευνητές.
Τα ενδεχόμενα
Πιθανώς, εκτιμούν, πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. «Ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας».
Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι «το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν σχετίζεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, διεύθυνσης ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου. «Τα σεισμικά σμήνη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, τα οποία διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά τάσης που προκαλείται από τους ίδιους τους τεκτονικούς σεισμούς», σημειώνουν.