• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης
  • 22 Οκτ 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Την πορεία ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν στην επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις ομιλίες του σε δύο συνέδρια την 1η Διάσκεψη "The Greeks are Back" και το 4th Athens Investment Forum.

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του στην 1η Διάσκεψη "The Greeks are Back", ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις- υγειονομικές, κλιματικές, οικονομικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι "για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας. Πρώτα απ' όλα, στηρίξαμε γενναία και αποτελεσματικά- όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων- την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020- 2022, ώστε να απορροφηθούν- στον μέγιστο δυνατό βαθμό- οι κραδασμοί που προκάλεσε η πανδημία και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Παράλληλα όμως, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων".

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις, όπως "τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο- κίνητρα τα οποία επιτυγχάνουν, ήδη, σημαντικά αποτελέσματα- καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς".

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της επιτευχθείσας δραστικής βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας και της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών, επενδυτών και οίκων αξιολόγησης στις προοπτικές της Ελλάδας, "όπως αποδεικνύουν η επιτυχής ολοκλήρωση 8 διαδοχικών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης μέσα στην πανδημία, η ισχυρή φωνή μας στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, και, βεβαίως, η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων (π.χ. Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen κ.ά.)".

Τόνισε ότι σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων αποδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει σημαντικούς καρπούς και δήλωσε πως "είμαι βέβαιος ότι με ενότητα, εργατικότητα, συνέπεια, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα, θα μπορέσουμε όλοι μαζί- κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας- να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και πιο ανταγωνιστική, και την κοινωνία μας πιο ευημερούσα και πιο δίκαιη

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων