• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

Γ. ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ

«Κλειδί» για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εξαγωγών, η ώριμη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
  • 03 Δεκ 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το θετικό μομέντουμ στο οποίο έχει μπει η εξαγωγική μας ικανότητα αποτελεί μια ευκαιρία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών έναντι ενός βραχύβιου και εντυπωσιακού πυροτεχνήματος επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο κ. Μπρατάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές επιδόσεις των εξαγωγών και την ανθεκτικότητά τους σχολιάζοντας την αύξηση που σημείωσαν το 2020 σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και με απορρυθμισμένη την εφοδιαστική αλυσίδα, τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Όπως είπε, «τα στοιχεία για το εννεάμηνο είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Βάσει των στοιχείων αυτών οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,9% αλλά και χωρίς τα πετρελαιοειδή στο εννεάμηνο αυξήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το 2020 στα 20,88 δις. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 19,2% . Και ενώ η δυναμική στον εξαγωγικό τομέα εκπέμπει αισιοδοξία θα πρέπει είτε να μεγεθυνθεί είτε να επιτευχθεί μια αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες.  Διότι το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε οριακά επίπεδα αυξημένο από το 2019 και σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2020.  Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και οι αυξήσεις των πρώτων υλών επηρεάζουν και τα δύο μεγέθη».

Το «κλειδί» για την ευκαιρία αυτή κρύβεται στην ώριμη και προσεκτική αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόσθεσε.  Η βαρύτητα που έχει δοθεί στον τομέα των εξαγωγών αυτού του προγράμματος είναι μια σαφής ένδειξη αναγνώρισης και υποστήριξης και όλες οι δράσεις εστιάζουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που είναι και το ζητούμενο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας, το οποίο είναι η απάντηση στην ανάγκη για ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, συμπλήρωσε ο κ. Μπρατάκος, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους φορείς.

Και αυτόν τον ρόλο μπορούν και πρέπει να τον επιτελέσουν με συνέπεια τα επιμελητήρια, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

 

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων