• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΠΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ

Εντολή για μέτρα στήριξης με "μέτρο" από Eurogroup
  • 19 Ιαν 2022
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στη σταδιακή άρση των στήριξης που υποστήριξαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες την διετία 2020 - 2021, συμφώνησαν χθες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την κοινή διαπίστωση ότι η ανάκαμψη της ζώνης του Ευρώ είναι ταχύτερη από ότι αναμένονταν.

 Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου, έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά το συμβούλιο το σύνθημα. Τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία ήταν και έγκαιρα και επαρκή. "Συμφωνήσαμε από τα οριζόντια μέτρα να περάσουμε πλέον σε ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα" κατέληξε ο κ. Ντόναχιου. Ο Ιταλός επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, στην δική του τοποθέτηση προσέγγισε το θέμα με μια δική του οπτική: "Περιμέναμε στο τέλος της πανδημίας μια έκρηξη πτωχεύσεων και ανεργίας, κάτι που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε" είπε για να προσθέσει και αυτός ότι τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη - μέλη, έφεραν το κατάλληλο αποτέλεσμα και τώρα θα πρέπει να περάσουμε στη μετά - Covid εποχή, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ανάπτυξης.

Το μήνυμα είχε σταλεί ανεπίσημα εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες τους βασικούς οικονομικούς υπουργούς να αποκρούουν αιτήματα για γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Κορυφαία στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο αποκλεισμός από τον υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα του ενδεχόμενου που άφησε ο υπουργός ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης για μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ, για να ανασχεθεί το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Το ίδιο και το πρόσθετο πακέτο των μέτρων στήριξης, ύψους 80 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η ισχύς του οποίου περιορίζεται στα τέλη Ιανουαρίου έναντι άλλων, περισσότερο μακροπρόθεσμων μέτρων που ανακοινώνονταν έως τώρα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων