• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

«Αλμυρό» επιτόκιο και προσφορές 15 δισ. για το 10ετες
  • 20 Ιαν 2022
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η Ελλάδα έλαβε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, βγαίνοντας στις αγορές σε μια δύσκολη συγκυρία και αντλώντας 3 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για τον τίτλο είναι πολύ μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ προσφορών που κατέγραψε η Ελλάδα στην τελευταία της πώληση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούνιο.

Η Ελλάδα πληρώνει επίσης πολύ υψηλότερη απόδοση, η οποία φτάνει περίπου 1,84%, πολύ υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλει τον περασμένο Ιούνιο, όταν το κόστος δανεισμού της ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Το υψηλότερο κόστος κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα αντανακλά την αύξηση των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters ο Κώστας Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Beta Securities στην Αθήνα. «Το περιβάλλον είναι διαφορετικό από πέρυσι ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού και της αλλαγής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες».

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκαν πάνω από 40 μ.β. τον τελευταίο μήνα στο 1,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης.

Η έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη για φέτος και έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», διατηρώντας την χώρα μας στην κλίμακα BB, δηλαδή χαμηλότερα από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, εστιάζοντας στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που εκτιμάται στο 197% του ΑΕΠ το 2021.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων