ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑvd

Από 1η Ιανουαρίου οι νέες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
  • 02 Ιαν 2023
  • οικονομία

Σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου πρόκειται να τεθούν οι νέες χρεώσεις και οι κρατικές επιδοτήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο στους λογαριασμούς των ηλεκτρικού ρεύματος για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Το συνολικό κεφάλαιο που θα διατεθεί σε επιδοτήσεις για τις χρεώσεις Ιανουαρίου ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και όχι η απλή οικονομική «στήριξη», καθώς βασική προτεραιότητα παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, με φόντο τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Αναλυτικά παραδείγματα

  1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 kwh/μήνα θα πλήρωνε 199 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 67 ευρώ.
  2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 kwh/μήνα θα πλήρωνε 349 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 128 ευρώ. Ενώ αν εξοικονομήσει και 15% στην κατανάλωση του θα πληρώσει 118 ευρώ.
  3. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 kwh/μήνα θα πλήρωνε 598 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 255 ευρώ. Ενώ αν εξοικονομήσει και 15% στην κατανάλωση του θα πληρώσει 220 ευρώ.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, αποτελεί διαδικτυακή εφαρμογή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, καθώς και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Πεδίο εφαρμογής του εργαλείου σύγκρισης τιμών είναι τα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης ηλεκτρικής ενέργειας και τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 των αντίστοιχων Κωδίκων Προμήθειας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνοντας έμφαση στην εξυπηρέτηση και προστασία των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος, ενσωμάτωσε στο εργαλείο και τις εκπτώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης ενδυνάμωσης του καταναλωτή στην προσφερόμενη πληροφορία συμπεριέλαβε και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων