ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ ΑΠΟ ΔΕΘ

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αγορά και κοινωνία
  • 17 Ιαν 2023
  • οικονομία

Μήνυμα αισιοδοξίας πως η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, καθώς, όπως είπε «έχει χτίσει ισχυρότερα αναχώματα ενάντια στις εξωτερικές πιέσεις», έστειλε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις μειώσεις φόρων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ή σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε είναι «υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά στα δύσκολα. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε. Αλλά κάθε ευρώ που κατευθύνουμε σε έκτακτες παροχές, σε φορολογικές ελαφρύνσεις, σε εισοδηματικές ενισχύσεις, είναι μετρημένο και υπολογισμένο. Δεν παρεκκλίνουμε από το στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Δεν διακινδυνεύουμε τον εθνικό στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας» ανέφερε ο κ. Μπρατάκος υπογραμμίζοντας πως «έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας: με συνολικές πιστώσεις ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26,5 δισ. Ευρώ, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την πρωτοβουλία “Connecting Europe” για τις μεταφορές, την ενέργεια και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Από αυτούς τους πόρους, πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Αναφερόμενος ο κ. Μπρατάκος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι «το 2021 πετύχαμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, υπερκαλύπτοντας σχεδόν τις απώλειες της πανδημίας. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και το 2023 – παρά την επιβράδυνση – η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε ρεκόρ αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη παγκόσμιων κολοσσών, όπως η Amazon, η Microsoft και η Pfizer. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, έχει γίνει πόλος προσέλκυσης επενδύσεων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Μπρατάκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη χρονιά που διανύομε λέγοντας πως «τη χρονιά αυτή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω – σε ένα παρελθόν, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Θα αποφασίσουμε αν η χώρα θα παραμείνει σε μια πορεία ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αν θα παραμείνουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της προοπτικής ή αν θα επιστρέψουμε στην επιπολαιότητα και τον τυχοδιωκτισμό».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων