• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

FT

Ανάπτυξη ρεκόρ 7%-18% ως το 2026 για την Ελλάδα
  • 11 Μάι 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στις ράγες της ανάπτυξης φαίνεται ότι επανέρχεται σταδιακά η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά το πακέτο στήριξης των 800 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα 5 χρόνια, με τους οικονομικούς αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την Ελλάδα, όπου προβλέπεται αύξηση 7% στο ΑΕΠ έως το 2026. Ωστόσο, η Morgan Stanley υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα έχει αύξηση κοντά στο 12%, ενώ η S&P δήλωσε ότι θα μπορούσε να φτάσει στο 18%, την υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους Financial Times oι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υποβάλει τα εθνικά σχέδιά τους για τους τομείς που θα απορροφήσουν το μερίδιο τους από τα τεράστια ποσά επιχορηγήσεων και δανείων που προσφέρουν οι Βρυξέλλες για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19.

Τα σχέδια, τα οποία συνοδεύονται από οικονομικές αναλύσεις και λεπτομερή  στατιστικά στοιχεία από τα κράτη μέλη, επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις σε πράσινα και ψηφιακά έργα, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ταμείο της ΕΕ θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 3,5%, με τον Jacob Nell, επικεφαλής της τράπεζας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, να εκτιμά ότι αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να «επιστρέψει στην προ της πανδημίας τάση ανάπτυξης».

Η επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τη δική της αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών την Τετάρτη 12 Μαΐου καθώς το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, γνωστό και ως EU Next Generation, δεν ελήφθη υπόψη σε μεγάλο βαθμό κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του Φεβρουαρίου επειδή δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία από τα κράτη - μέλη.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων ποικίλουν πολύ, αλλά οι περισσότεροι που έχουν εξετάσει τα εθνικά σχέδια που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει αρχικά η ΕΕ ή οι ίδιες οι χώρες.

«Υπάρχουν συντηρητικές προβλέψεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με το πόσο θα κυμανθούν οι επενδύσεις», δήλωσε ο Marion Amiot, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος οικονομολόγος της S&P Global Ratings, του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες έχουν υποθέσει ότι κάθε για 100 ευρώ που επενδύεται θα καταγράφεται αύξηση 40 ευρώ στο ΑΠΕ, με την  S&P να εκτιμά ότι το όφελος θα είναι 1 προς 1.

Η S&P προέβλεπε  επίσης ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 400 δισ. ευρώ από την ΕΕ θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,5 έως 4,1% τα επόμενα πέντε χρόνια, ανάλογα με το πόσα πραγματικά κονδύλια θα δαπανηθούν πραγματικά από τις χώρες της ΕΕ  και πόσο καλά θα χρησιμοποιηθούν.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του εκτιμά την αύξηση του ΑΕΠ στις 0,75 μονάδων ωστόσο υποστηρίζει ότι  «ο πραγματικός αντίκτυπος του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι διπλάσιος ή μεγαλύτερος εάν τα χρήματα δαπανηθούν καλά και συνοδεύονται από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων