• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Πράσινο φως στο ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης ύψους 30,5 δισ. ευρώ
  • 18 Ιουν 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δηλώσεις της από την Αρχαία Αγορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία". "Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον" δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα κάνουν πιο ισχυρή την Ελλάδα. Το ελληνικό σχέδιο υποστηρίζει πράσινους στόχους, προωθεί την ψηφιοποίηση με επενδύσεις στο 5G, εκσυγχρονίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση".

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις μπορούν να γίνουν τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πράσινο φως των Βρυξελλών ως την πρώτη πράξη μίας νέας εποχής.

"Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Καταθέσαμε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επενδύσεων που, μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ…Θα δημιουργήσουμε 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει στο 7%. Το σχέδιο θεμελιώνεται πάνω σε τέσσερις πυλώνες. Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις. Και θα φέρει την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας…", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το "πράσινο φως" από την Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026. Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.

Ο μηχανισμός RRF — που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU — θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το σχέδιο της Ελλάδας εντάσσεται στον άνευ προηγουμένου συντονισμένο τρόπο με τον οποίο απαντά η ΕΕ στην κρίση της COVID-19, με στόχο να αντιμετωπίσει τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις ενστερνιζόμενη την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα και τη συνοχή της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό RRF. Στην ανάλυση της Επιτροπής εξετάστηκε κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου της Ελλάδας στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητά της.

Η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF. Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13 % του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων