• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

DEUTSCHE BANK

Οι κίνδυνοι για τον τουρισμό σε Ελλάδα-Γαλλία από τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό
  • 20 Ιουλ 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην ευρωζώνη η οποία βρίσκεται σχεδόν 6 εβδομάδες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά την τάση εξέλιξης της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σημαντικός, ωστόσο σε αυτό το μέτωπο έχουν μείνει σημαντικά πίσω η Γαλλία και η Ελλάδα, με τη δεύτερη να αντιμετωπίζει το… "εξτρά" πρόβλημα ότι εξαρτάται σημαντικά από τον διεθνή τουρισμό.  

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, σε έκθεσή της την οποία δημοσιεύει το capital.gr μετά από συνεχή βελτίωση στις περισσότερες χώρες από τις αρχές του β’ τριμήνου, οι τάσεις Covid σε ολόκληρη την ευρωζώνη αντιστράφηκαν στα τέλη Ιουνίου εν μέσω της αυξημένης επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα. Κατά μέσο όρο, οι τάσεις Covid στη ζώνη του ευρώ φαίνεται να ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με καθυστέρηση 5-6 εβδομάδων. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, ενώ αν και οι νοσηλείες εξακολουθούν να μειώνονται στις περισσότερες χώρες, φαίνεται ωστόσο να πλησιάζουν ένα σημείο καμπής, με την Ισπανία να σημειώνει σημαντική αύξηση την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό το καθυστερημένο μοτίβο αντικατοπτρίζει το χρονοδιάγραμμα της εξάπλωσης παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει πλέον γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις περισσότερες χώρες όπως είχε γίνει για το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Μαΐου. Ενώ η συνολική άνοδος των λοιμώξεων είναι κοινή σε όλες τις χώρες, υπάρχει μεγάλη διακύμανση στην έντασή της - η Γερμανία και η Ιταλία μέχρι στιγμής βλέπουν μόνο μέτριες αυξήσεις κρουσμάτων από χαμηλά επίπεδα, έναντι δραματικών αυξήσεων στην Ισπανία και πιο πρόσφατα στην Ολλανδία - όπου τα επίπεδα έχουν σχεδόν φτάσει αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ευρωζώνη, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, είναι επίσης περίπου 6 εβδομάδες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού. Κατά μέσο όρο, οι χώρες της περιοχής έχουν χορηγήσει δόσεις που ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από το 100% του πληθυσμού, ένα επίπεδο στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στις αρχές Ιουνίου. Κατά μέσο όρο, με τον τρέχοντα ρυθμό διάθεσης εμβολίων, η ζώνη του ευρώ κλείνει ελαφρώς αυτό το χάσμα, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Ενώ οι χώρες που προηγούνται, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, έχουν πλέον χορηγήσει δόσεις που υπερβαίνουν το 100% του πληθυσμού, η Γαλλία και η Ελλάδα υστερούν, και βρίσκονται 15% πίσω.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, υπάρχουν μικτές ενδείξεις για το κατά πόσον η ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει τις πρόσφατες τάσεις Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν δύο "οδηγοί" που σηματοδοτούν ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Πρώτον, οι τάσεις θνησιμότητας Covid στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν υψηλότερες από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σημείο καμπής του κύματος του Δέλτα. Δεύτερον, η ζώνη του ευρώ έχει κάνει ένα μεγαλύτερο reopening από ό,τι είχε κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Μάιο-Ιούνιο, και οι πρόσφατες αυξήσεις στα κρούσματα στην Ισπανία και την Ολλανδία, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συνδέθηκαν με το άνοιγμα της νυχτερινής ζωής, υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα .

Στη θετική πλευρά ωστόσο, όπως τονίζει η Deutsche Bank,  βλέπουμε ότι (1) οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη αυξηθεί στις περισσότερες χώρες (αν και τώρα αυξάνονται στην Ισπανία) και οι θάνατοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική τάση, (2) οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να βοηθήσουν στον περιορισμό των μολύνσεων από Covid και (3) στις εκστρατείες εμβολιασμού, οι χώρες της ευρωζώνης χρησιμοποίησαν μεγαλύτερο μερίδιο εμβολίων mRNA, τα οποία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και νοσηλείας.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων