• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

UBS

Ισχυρή αναβάθμιση για την Ελλάδα στο 7,8% η ανάπτυξη
  • 16 Σεπ 2021
  • οικονομία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σε αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβαίνει η UBS, λόγω και των ισχυρών επιδόσεων που κατέγραψε στο β΄τρίμηνο του έτους.

Πλέον, ο ελβετικός οίκος αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 7,8% για το 2021 από 5,6% που εκτιμούσε (κατά 280 μ.β), με τη δυναμική τροχιά να διατηρείται και το 2022 παρότι ο οίκος περιορίζει την εκτίμησή του στο 5% από 6%.

Αισιόδοξα όμως είναι τα μηνύματα και από άλλους οίκους αξιολόγησης. «Η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ» σημειώνει  στη νέα έκθεσή της Moody’s Analytics, ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Michael Grammatikopoulos

Το κεντρικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση.

Η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή  εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τουρισμός δεν είχε ανοίξει ακόμη, επισημαίνεται στην έκθεση,

 Με αυτά τα δεδομένα, το  σενάριο της Moody’s Analytics για την Ελλάδα προβλέπει ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022, ενώ σε διψήφια ποσοστά εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη και στο τρέχον τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, υπογραμμίζεται πως σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί έντονα, 3,8% ανά τρίμηνο σε μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής επέκτασης.

Όσο για την οικονομία της ευρωζώνης τονίζεται πως οποία ουσιαστικά «πάγωσε»  μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εγκλωβίστηκε σε τεχνική ύφεση. Στα μέσα του 2021, η οικονομία της περιοχής ήταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων