• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

άρθρα

Read

Εισαγωγικό κείμενο

Κεντροαριστερή πολιτική με στρατηγική… μπιρίμπας !!!
  • 25 Μάι 2021
  • άρθρα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Λίγο, ως πολύ, φαντάζομαι, οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε κάποιο σπίτι όπου, κυρίως πιο μεγάλης ηλικίας κυρίες, αλλά και κύριοι έχουν επιδοθεί στο ευγενές ψυχοτεχνικό χαρτοπαίγνιο της μπιρίμπας.

Ανάμεσά τους, σχεδόν κατά κανόνα, υπάρχει και μία παίκτρια, ή κάποιος εκ των κυρίων, που προκειμένου να συγκεντρώσει πολλούς πόντους και να κερδίσει, επιδίδεται μετά μανίας στο να μαζεύει από το τραπέζι ότι φύλλα πετούν οι υπόλοιποι.

Τελικά, το σύνηθες είναι να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε τον όγκο των χαρτιών που δεν ξέρει που να τα βάλει, ούτε και να τα ταιριάξει αφού πρόκειται για συνονθύλευμα με πολύ μικρή αξία.

 Αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο να μην κερδίζει, αλλά και να «γράφει» πάνω της όλη την σαβούρα που έχει μαζέψει.

Και αν αυτή η τακτική είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένη στα χαρτοπαίγνια, φανταστείτε τι γίνεται όταν εφαρμόζεται στην πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της κρίσης που πραγματικά προκάλεσε φοβερή φθορά σε κόμματα και στελέχη, που ήρθαν αντιμέτωπα με την ηθική και την ιδεολογία τους χάριν της τήρησης των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, στο τραπέζι της πολιτικής σκηνής βρέθηκαν πολλά «κομματικά ορφανά».

Από γυρολόγους της πολιτικής, εκδιωγμένους, αντάρτες, ανεξαρτητοποιημένους, αποχωρήσαντες, σκοπίμως εξαφανισμένους μέχρι να ξεχαστεί η μέχρι τότε πολιτική τους πορεία και επιλογές, καιροσκόπους της πολιτικής και άλλους.

Τους περισσότερους εξ αυτών τους μαζεύει κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε ιδεολογικό σουπερμάρκετ όπου όλοι χωράνε, όσο αντίθετες πορείες και αν ακολουθούσαν μέχρι να μπουν στις τάξεις του.

Και η πρακτική αυτή… των μπιριμπο-παικτών  που μαζεύουν αδιακρίτως ότι πέφτει, ή πετιέται  δεν περιορίζεται μόνο στο τραπέζι της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Επεκτείνεται και σε αυτό της διεκδίκησης της διοίκησης των τοπικών κοινωνιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρωτοβουλίες (μεγάλο-παραγόντων) και στελεχών της Κεντροαριστεράς, επιχειρείται η συγκέντρωση όλων των «ηττημένων» στις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης σε δήμους που κερδήθηκαν από υποψηφίους υποστηριζόμενους από το κυβερνόν κόμμα.

Ήδη έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες προσέγγισης  στο πλαίσιο προετοιμασίας για τις επόμενες εκλογές, αλλά το εγχείρημα, όπως ακούγεται δεν πηγαίνει και πολύ καλά και σε κάποιες περιπτώσεις οι προσωπικές φιλοδοξίες και το ετερόκλητο του πράγματος υπερίσχυσαν.

Όπως και στη μπιρίμπα, είναι δύσκολο να διαχειριστείς τόσα φύλα, αλλά ακόμη και αν καταφέρεις να τα χωρέσεις στα χέρια σου πόντους δεν θα πάρεις αφού είναι τόσο διαφορετικά που το ιδεολογικό τους αποτύπωμα είναι ασαφές και η αξία του μικρή και αμφισβητήσιμη.

Άσε, δε, που αν χάσεις την παρτίδα θα σου μείνουν αμανάτι και θα πρέπει, τόσο να «γράψεις» όλες τους τις «αμαρτίες» πάνω σου, όσο και να διαχειριστείς την γκρίνια που συνήθως ακολουθεί μίας ήττας.  

 

Ά. Δημητρίου

  

 

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων