• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

άρθρα

Read

Εισαγωγικό κείμενο

Χρειάζεται να κάνουν και οι ΟΤΑ αυτοκριτική για τις καταστροφές
  • 24 Αυγ 2021
  • άρθρα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σαφώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας των καταστροφικών πυρκαγιών και την υλοποίηση των έργων και των δράσεων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ανακούφιση των πληγέντων.

Όμως, ο αγώνας για την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, αλλά και τον χρόνο, δεδομένου ότι από τώρα εκφράζονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων τον χειμώνα που έρχεται, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των καταστροφικών συνεπειών από τις φωτιές στα δάση.

Πέραν από την κεντρική κυβέρνηση, μετά το πέρας της μάχης με τις φλόγες, αυτοκριτική και ενδοσκόπηση για τα πεπραγμένα, τις παραλείψεις και την ετοιμότητά τους ‘έναντι των κινδύνων μίας πυρκαγιάς, πρέπει να κάνουν οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και δήμων.

Και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών.

Δεν μπορεί για τον τομέα διοικητικής ευθύνης του κάθε δήμου που επλήγη από την φωτιά να ευθύνονται μόνο οι άλλοι.

Ίσως να φταίει το ισχύον πλαίσιο νόμων και αρμοδιοτήτων, αλλά πόσοι από τους δήμους που περιβάλλονται από δάση και εξ’ ορισμού μπορεί να κινδυνέψουν ανά πάσα στιγμή είχαν λάβει τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα.

Πόσοι συντηρούν τους δασικούς δρόμους, κρατούν καθαρές τις αντιπυρικές ζώνες, ή δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας γύρω από τον οικιστικό ιστό τους;

Και επίσης, πόσοι έχουν σε ετοιμότητα έναν ικανό αριθμό υπαλλήλων και εθελοντών κατοίκων στους οποίους θα έχουν παράσχει, με την αρωγή της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.  

Όπως αποδείχτηκε στην πράξη τα χωριά των οποίων οι κάτοικοι έδρασαν- ακόμη και μεμονωμένα με ότι μέσα διέθεταν- καθυστερώντας τη φωτιά μέχρι να καταφθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είχαν λιγότερες απώλειες.

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από μία διαδικασία εκχώρησης αρμοδιοτήτων με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού, θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο ετοιμότητας.

Το να μπούμε εκ νέου στην διαδικασία της επίρριψης ευθυνών, όπως έγινε μετά τα ακραία φαινόμενα του περασμένου χειμώνα όπου δήμοι, Περιφέρειες και υπηρεσίες υπουργείων μάλωναν για το αν τα κλαδιά των δέντρων που έσπασε ο αέρας αφήνοντας ολόκληρες περιοχές χωρίς ρεύμα για μέρες, ήταν πάνω από 1,5 μέτρα, ή όχι από τα καλώδια της ΔΕΗ θα είναι και ατελέσφορο και ντροπιαστικό.

 

Α. Δημητρίου

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων