• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Με πρόταση για την ενέργεια στη «βαλίτσα» του ο πρωθυπουργός
  • 22 Οκτ 2021
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Με πρόταση για προμήθεια φυσικού αερίου, οι τιμές του οποίου έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα, από κοινού για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιολογώντας παράλληλα το ζήτημα των αυξήσεων ως εκείνο που θα  κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Παράλληλα, όπως είπε: «θα έχω την ευκαιρία, στα πλαίσια της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

«Η σημασία, λοιπόν, της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα. Αύριο θα συζητήσουμε εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης, θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως την Άνοιξη, δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα λήξει έως τα Χριστούγεννα όπως ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Οι εισηγήσεις της στη Σύνοδο Κορυφής είναι να ληφθούν βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα από τα κράτη - μέλη. Οι «27» θα εξετάσουν:

-Την μείωση της φορολογίας των καυσίμων και της ενέργειας.

-Την διάθεση πόρων που εισπράττουν από τα δικαιώματα ρύπων που αγοράζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.

-Την στήριξη κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπό τον όρο, όμως, να μην θίγουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων