• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

MΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

Σε επιφυλακή για νέα μέτρα η κυβέρνηση
  • 30 Νοε 2021
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς Μαρτίου.

«Παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή. Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων. «Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. Μισό εκατομμύριο για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με το οξυγόνο»

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε επίσης πως δεν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για προβλήματα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία, λέγοντας πως όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο. Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου».

Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown, «ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% - 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στο βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες. Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν».

Συνεχείς συσκέψεις για τα νέα μέτρα

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην κυβέρνηση, ενώ φουντώνει η συζήτηση για το εάν πρέπει να επιβληθούν νέοι περιορισμοί, έχουμε και το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον που προκαλεί και σε εμάς μεγάλο προβληματισμό. Την Τρίτη συνεδριάζουν οι ειδικοί προκειμένου να εξετάσουν ενδελεχώς την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες καθώς είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα καταλήξει σε ένα ακόμα rapid test με έξοδα που θα βαρύνουν το κράτος για τους ανεμβολίαστους (από δύο τεστ την εβδομάδα στα τρία). Επίσης, φαίνεται πως θα έχουμε καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τέλος, συζητούν να μπει συγκεκριμένο ωράριο στα καταστήματα και να αποκλειστούν ακόμα και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης οι ανεμβολίαστοι. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr και η Δήμητρα Ευθυμιάδου, η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων αλλά οι διαδικασίες επισπεύδονται εξαιτίας του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον. Εκτός από την προετοιμασία του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντέξει στην πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των νέων κρουσμάτων που χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ουσιαστικά στα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα. Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού υπογράμμισε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Η πρότασή μου για να μην κλείσει η αγορά και κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα είναι να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν και στην Ευρώπη. Να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα, κάτι σαν χειμερινές διακοπές, και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα όταν έχει κρούσματα κορονοϊού, να μην είναι το 50%. Οι Γερμανοί λένε αν δεν έχεις rapid test δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα. Το να κλειστούμε μέσα, ενώ έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο θα ήταν γελοίο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, επανέλαβε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοί είναι και αυτοί που κατακλύζουν τις ΜΕΘ.

Δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και τον αριθμό κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων.

 

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων