• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

JP MORGAN

Μετά τις κάλπες πιθανόν ένα «σκαλί» επάνω η Ελλάδα
  • 24 Νοε 2022
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εξηγεί ότι οι εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα πριν από το τέλος Ιουλίου 2023 θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μερικές δεκαετίες στις οποίες δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών για πρώτο κόμμα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, βλέπει κινδύνους ότι ο σχηματισμός του πλειοψηφικού συνασπισμού θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, καθώς ο αριθμός των πιθανών συμμαχικών κομμάτων είναι περιορισμένος ή η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χρειαστεί να κυβερνήσει τη χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η αδύναμη κατάταξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του κρατικού κινδύνου οφείλεται κυρίως στο βαρύ φορτίο χρέους. Ωστόσο, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους κατέχεται από τον επίσημο τομέα (ποσοστό υψηλότερο από 70%), η πραγματική έκθεση στο χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι αρκετά περιορισμένη.

Εμείς, ως εκ τούτου, και με βάση τις θεμελιώδεις εκτιμήσεις μας, παραμένουμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας. Προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα σε όρους spreads ομολόγων από την Ιταλία έως το τέλος του 2023.

Αναμένουμε πάντως ότι τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) θα δεχθούν πιέσεις κατά την είσοδό τους στο εκλογικό σκηνικό γύρω στα μέσα του 2023, κάτι που κατά την άποψή μας θα αποτελέσει ελκυστική ευκαιρία για να εισέλθουμε με αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα (overweight), δεδομένης της βασικής μας υπόθεσης ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από την τρέχουσα πορεία πολιτικής», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Οι εκλογές και το μπόνους των εδρών

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου 35% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 28%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των εκλογών του 2019, ωστόσο, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα δεν θα έφτανε την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών στις επερχόμενες εκλογές του 2023.

«Η προσδοκία μας είναι ότι η εν ενεργεία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις εκλογές και ενδεχομένως θα σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Συνολικά, ο κίνδυνος μιας χρονοβόρας διαδικασίας σχηματισμού συνασπισμού στην Ελλάδα, καθώς το μπόνους των 50 εδρών καταργείται σε αυτές τις εκλογές είναι υπαρκτός.

Χωρίς το μπόνους εδρών, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να λάβει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ή να κυβερνήσει τη χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας", εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Οι οίκοι αξιολόγησης και οι προβλέψεις για την οικονομία

Αναφορικά με την κινητικότητα των οίκων αξιολόγησης, η JP Morgan δεν προβλέπει σημαντικές ενέργειες και προσδοκά περιορισμένες ενέργειες αξιολόγησης το 2023. Για την Ελλάδα, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανή στα τέλη του 2023 μετά τις εκλογές, αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από τις εκλογές. «Η βασική μας υπόθεση, ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, ενδεχομένως μετά τις εκλογές στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024», τονίζει ο οίκος.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το 2023 η χώρα θα «κόψει» ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τη διετία 2021-2022 με μια επίδοση της τάξεως του 1% μόλις, πληθωρισμό της τάξεως του 6% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%.

Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι της τάξεως του 1,8% ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 162% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Θα σημειωθεί σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η ανεργία θα διατηρηθεί στο 12,4%. Σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα η Ισπανία και η Κύπρος θα σημειώσουν αύξηση 1% στο ΑΕΠ τους το 2023.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων