• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν
  • 24 Σεπ 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

“Παράθυρο” για επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, άφησε “ανοιχτό” ο Στέλιος Πέτσας.

"Ο Πρωθυπουργός είπε και στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά" τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.

Για τις διερευνητικές επαφές τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστή η ημερομηνία έναρξής τους και χαρακτήρισε θετικό βήμα το ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό όπως είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

"Λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως να έχουμε την ημερομηνία έναρξης λίγο αργότερα. Αυτό που φαίνεται -και είναι σημαντικό- είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πάμε σε μία ύφεση αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό γιατί θα ήταν αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας και την ίδια στιγμή να βλέπουμε, για παράδειγμα, πλοία στην περιοχή" πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Τόνισε δε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. "Αυτό που έχει όμως σημασία τώρα είναι να δούμε πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ζήτημα που θα απασχολήσει, κυρίως αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας, αλλά και στις δια ζώσης επαφές των ηγετών, είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα σύνθετο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο των κυρώσεων γιατί φαίνεται ότι αυτός έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα" εκτίμησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουν πει ότι πρέπει να έχουμε απέναντι στην Τουρκία μια πολιτική «μαστίγιου» και «καρότου». "Το «μαστίγιο», φυσικά, είναι οι κυρώσεις, το «καρότο» είναι οποιαδήποτε συνδρομή προς τη χώρα αυτή, η οποία πλήττεται σοβαρά από τις εξελίξεις στην οικονομία της. Οποιαδήποτε συνδρομή μπορεί είτε να είναι οικονομική, είτε να έχει σχέση με τα Κεφάλαια προενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία -λίγο έως πολύ- έχουν βαλτώσει".

Την ίδια ώρα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα έχει αργότερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων