• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τελευταία προειδοποίηση πριν το «λουκέτο»
  • 25 Σεπ 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σε μια κρίσιμη φάση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απεύθυνε χθες  διάγγελμα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα προς τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός  περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ, όπως είχε ήδη προϊδεάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας "ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για lockdown, αλλά αυστηρότατη εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα".

Επίσης όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες».

Στη συνέχεια, περνώντας στο κρίσιμο θέμα της υγειονομικής κρίσης επεσήμανε ότι «όσον αφορά τον κορωνοϊό είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ' όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία για παράδειγμα μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Όμως χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως.

Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων».

Στο σημείο αυτό μάλιστα παρέθεσε γραφήματα για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές.

Το πρωί, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, "τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν", ενώ σημείωσε ότι, "η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη".

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης κλινών σε ΜΕΘ, σημείωσε πως γίνονται καθημερινά συσκέψεις για το ζήτημα και επανάλαβε ότι αυξάνεται η διαθεσιμότητα. "Από τις 107 κλίνες το 60% είναι καλυμμένες, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω, αν υπάρξει ανάγκη", είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ειδικά για την επάρκεια σε ΜΕΘ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες παραδίδονται ακόμη 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων