• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σύσσωμοι οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας
  • 02 Οκτ 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Υπέρ της πλήρους αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο τάχθηκε η πλειοψηφία των ηγετών που συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες. Εισερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, οι επικεφαλής των κρατών μελών τόνισαν την ανάγκη να επικρατήσει η διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

 

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση  και υπό τον φόβο άσκησης βέτο από την Λευκωσία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα -με την κατάσταση να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στο τραπέζι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας, το απόγευμα και όχι στο δείπνο των ηγετών το βράδυ.

Σύμφωνα με το Politico μάλιστα, πρώτη το λόγο έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σημειώνεται πως η ίδια προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η αρχική ημερήσια διάταξη προέβλεπε από τους ηγέτες να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ.

«Θα συζητήσουμε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα (σ.σ. συνεπή στάση) στην περιοχή. Επίσης, θα δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, θέλουμε να αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε μεταξύ της ΕΕ και αυτού του σημείου του πλανήτη», τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.

 «Η χώρα είναι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και στην κρίση της μετανάστευσης. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα. Είναι πολύ περίπλοκα τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να επιλύσουμε τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο με διπλωματία», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Το Συμβούλιο θα εκφράσει και πάλι την πλήρη αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε αυξάνουν οι εντάσεις, που δεν θέλουμε ή υπάρχει αποκλιμάκωση και προχωράμε σε εποικοδομητική σχέση, κάτι που θέλουμε», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα, μαζί αυτά θα συζητηθεί σήμερα».

«Αναφορικά με τον τραυματισμό Γάλλων και δημοσιογράφων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουμε ζητήσει κατάπαυση πυρός χωρίς προϋποθέσεις. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην περιοχή και τη χώρα,  μίλησα με τον Πούτιν», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως την Τουρκία ότι στέλνει τζιχαντιστές στην περιοχή. Ο ίδιος ενημέρωσε για το κοινό ανακοινωθέν Τραμπ-Πούτιν-Μακρόν. «Θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση», τόνισε.

 «Στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την Τουρκία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Θα επαναλάβουμε την στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία. Οι δύο περιπτώσεις είναι εμβληματικές, η πολιτική γειτνίασης πρέπει να είναι απαιτητική αλλά και ρεαλιστική, που πρέπει να έχει η ΕΕ και με τις δύο, η οποία δεν αμφισβητεί ποτέ την κυριαρχία, την αξία και τα δικαιώματα αλλά αναζητά με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα να συνδιαλλαγεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει, διάλογο ή κυρώσεις

Τη θέση ότι εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει ή τον δρόμο του διαλόγου ή αυτόν των κυρώσεων εναντίον της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 «Εχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο, η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε μέσα από μια ακραία ρητορική, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, και πρόσθεσε:

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων