• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟΥ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα
  • 09 Οκτ 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Globsec Forum στην Μπρατισλάβα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών που γίνεται μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απειλών, εκβιασμών της Άγκυρας και διαβημάτων της χώρας μας.

 

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια. Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, θα θέσουν εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα και το ζήτημα του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε συμφωνία για να δοθεί ημερομηνία. Όμως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί παρά το γεγονός ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διενέργεια διερευνητικών επαφών.

Να σημειωθεί ότι πριν το εικοσάλεπτο τετ α τετ μου με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε στο φόρουμ τρεις χάρτες που απεικονίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, έχοντας στη μέση το Αιγαίο πέλαγος. Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ έδειξε χάρτη με το Καστελόριζο λέγοντας ότι είναι ένα μικρό νησί και δεν δικαιούται να έχει πλήρη αποκλειστική ζώνη.

Ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ενώ υπήρξε συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, την παραμονή της σχετικής ανακοίνωσης, η χώρα μας προχώρησε στη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων