• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

«Τσουνάμι» αντιδράσεων από την πρόταση της εισαγγελέως
  • 20 Οκτ 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Αναστολή με όρους στην εκτέλεση των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο, καθώς η πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι δεσμευτική.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση της  εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Ρουπακιά, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Οι συνήγοροι των θυμάτων στις πρώτες τους αντιδράσεις αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η Αδαμαντία Οικονόμου «είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης» και «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα», τονίζοντας ότι «η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων». Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν εγκλήματα.

 «Παράλογη και εξοργιστική» όμως χαρακτηρίζει την πρόταση της εισαγγελέως και το ΜέΡΑ 25.

«Η κυρία Εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή φαίνεται να έχει ταυτιστεί με την υπερασπιστική γραμμή των Χρυσαυγιτών. Ούτε εγκληματική οργάνωση είδε, ούτε δολοφονικές επιθέσεις, ούτε οργανωμένη εγκληματική και δολοφονική δράση, παρά μονάχα «μεμονωμένα περιστατικά»» αναφέρει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Έπειτα και αφού πλέον το δικαστήριο είχε καταδικάσει τη ναζιστική συμμορία ως εγκληματική οργάνωση, προσθέτει το ΜέΡΑ25,  «η ίδια κ. Εισαγγελέας πρότεινε ποινές κατώτερες των ανώτατων πλαισίων των προβλεπόμενων ποινών, αλλά και της βαρύτητας των ειδεχθών εγκλημάτων τους.

Δυστυχώς το Δικαστήριο έκανε δεκτή εν μέρει αυτή την προσέγγιση. Και σήμερα η κα Εισαγγελέας προτείνει η έφεση της πλειοψηφίας των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο. Να κυκλοφορούν δηλαδή οι μαχαιροβγάλτες των ταγμάτων εφόδου και οι εντολείς ελεύθεροι, χωρίς να κινδυνεύουν οι πολίτες, οι μετανάστες κ.α. μέχρι το Εφετείο!».

Από την άλλη πλευρά οι χρυσαυγίτες – που είχαν λουφάξει – μετά την εισαγγελική πρόταση, βρήκαν την ευκαιρία να προβούν σε αθλιότητες όπως αυτή του Λαγού ο οποίος έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ καταθέτει αγωγές αποζημίωσης για 100.000 ευρώ σε  τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites της χώρας. Την ίδια ώρα ο αμετανόητος «φύρερ» της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε υπερήφανος για τις ιδέες του.

Η εισαγγελέας, πρότεινε την αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες – πλην του Ρουπακιά.

Εισηγήθηκε δηλαδή να μην περάσει την πόρτα των φυλακών κανείς από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παύλος Γερμενής), ούτε  κάποιος από τον εκτελεστικό βραχίονα, πυρηνάρχες και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες.

Κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 14 χρόνια για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Το δικαστήριο διέκοψε για σημερα  Τρίτη, στις 10 το πρωί, οπότε και θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων