• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

πολιτική

Read

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 27 ΕΥΡΩΠΑΪΟΥΣ ΥΠΕΞ

Φτάνουμε σε σημείο καμπής των σχέσεων μας
  • 20 Νοε 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ζοζέπ Μπορέλ

 

«Συγγνώμη που το λέω, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πιστεύουν ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, διευρύνουν το χάσμα με την ΕΕ». Αυτό είναι το “ηχηρό” συμπέρασμα που προέκυψε από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο μετέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε, οι 27 Υπουργοί συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ζ. Μπορέλ μάλιστα δήλωσε ότι οι πράξεις της Τουρκίας προκαλούν ανάφλεξη εντάσεων και διευρύνουν την απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ.

«Παρά την προσφορά μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία, αυτή δεν έχει ανταποκριθεί», έστειλε το μήνυμά του ο Μπορέλ. «Ο χρόνος κυλά γρήγορα και πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής στις σχέσεις μας με την Τουρκία». Ο ίδιος δε θέλησε να προβλέψει τι αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου -σε μόλις δυόμιση εβδομάδες από τώρα.

«Μου ζητήθηκε να προετοιμάσω τις αποφάσεις των ηγετών. Μου ζήτησαν να οργανώσω την παλέτα των επιλογών για τη θετική ατζέντα και μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει. Υποστηρίζω τη δουλειά των δυο προέδρων (σ.σ. του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν Ο. Φον Ντερ Λάιεν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν μπορώ να πω ποια ια είναι τα μέτρα που οι δύο πρόεδροι θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν θετικά βήματα, αλλά αντιθέτως τα συμβάντα στα Βαρώσια είναι εξαιρετικά αρνητικά και για τον ίδιο και για τους ΥΠΕΞ.

Νέα εποχή στις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ήταν η πρώτη ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές.Τα κράτη μέλη τοποθετήθηκαν και για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας. «Η στρατηγική αυτονομία είναι πολύ περισσότερο από τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι διεξάγεται προεργασία για το πως η ΕΕ θα προσεγγίσει μια “νέα εποχή” για τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ.Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά πολλά κράτη μέλη τονίζουν ότι ίσως χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για μια κοινή θέση. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι φιλικές σχέσεις συνεργασίας μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ να ενισχυθεί παράλληλα. Ανακοίνωσε δε ότι θα καλέσει τον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να παραβρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να υιοθετήσει και το 2ο πακέτο για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται και το καθεστώς δεν δείχνει διάθεση να την αλλάξει. Ο Ζοζέπ Μπορρέλ παρουσίασε στα Κράτη Μέλη επιλογές για το επόμενο κύμα κυρώσεων που άπτονται της σχέσης της ΕΕ με την Λευκορωσία.

Σε σχέση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι 27 εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την επίλυση του υποβόσκοντος προβλήματος. Συζήτησαν ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύη και την Αιθιοπία.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων