• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΒΟΥΛΗ

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι
  • 27 Νοε 2020
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Αντιπαράθεση, για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τη χθεσινή σύλληψη 9 γυναικών που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε «εντελώς άδικο και πολιτικά επικίνδυνο» η αντιπολίτευση να αναφέρεται σε ένα γεγονός και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν έχει ευαισθησία στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών.

«Μετά το 1974 δεν έχουμε ζητήματα δημοκρατίας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αγκαλιάζετε μια πολιτική πολύ επικίνδυνη. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

«Το σωστό ερώτημα είναι πού θα είναι το μέτρο; γιατί να επιτρέψουμε τη μία διαδήλωση και να απαγορεύσουμε την άλλη; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα συμπεράσματα που ακούγονται εδώ μέσα για δήθεν αυταρχισμό της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε:

«Το ζήτημα εδώ είναι πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό απασχολεί κι άλλες χώρες στην Ευρώπη. Έχουμε μια πολύ δύσκολη ισορροπία και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κατάσταση πανδημίας».

Το θέμα έθεσαν νωρίτερα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις των 9 γυναικών, ως «ένα πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό συμβάν».

«Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε και αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, την καταπάτηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, και των εντολών της αστυνομίας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ελπίζουμε ότι αυτό που έγινε χθες, να μην είναι προάγγελος και μιας ακόμα αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της αστυνομίας λόγω της σημερινής απεργίας», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Στον κ. Σπίρτζη απάντησε ο εισηγητής του νομοσχεδίου της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, αντιτείνοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων, κι όταν η χώρα διέρχεται μια τόσο δύσκολη στιγμή όπως με την πανδημία του κορονοϊού, πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να εφαρμόζουν τους νόμους γιατί προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας».

'Αμεσα αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι «είναι πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό να συνηγορεί κάποιος για το νομικό βάσιμο σε σχέση με τις χθεσινές συλλήψεις» και πρόσθεσε ότι, «όταν γίνεται αυτό μέσα στη Βουλή δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ένα είδος νομολογίας, το οποίο είναι απαράδεκτο για τη φάση που περνάει η χώρα».

«Όταν περνάνε νομοθετήματα που εγείρουν ερωτήματα για τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι συνδικαλιστές, να ασκούν με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τα δικαιώματα τους; Κανείς δεν μπορεί να τους άρει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Μέλημα όλων μας είναι πρώτα η υγεία, αλλά πρέπει να είναι και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν ζητήματα. Αλλά όταν έχουμε να σταθμίσουμε αγαθά όπως η υγεία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει σύγκρουση αυτών και πρέπει να σταθμίζονται. Ίσως μπορούμε να θέσουμε το θέμα στη Διάσκεψη Προέδρων, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή φορέων στα νομοσχέδια».

«Το θέμα συνταγματικότητας της διατάξεως έχει λυθεί από τα αρμόδια όργανα, και τη Βουλή και τη δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα εάν υπάρχουν παραβάσεις θα το κρίνουν οι αρχές», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, κάλεσε όλα τα κόμματα «να σταθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια εντυπωσιασμού αλλά και για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, μέσα από μια διάταξη και ένα νόμο καθαρά υγειονομικής κατεύθυνσης που κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο ο νόμος να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, που σεβόμαστε απόλυτα. Μοναδική στόχευση είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Χάνονται άνθρωποι και πρέπει όλοι με ψυχραιμία να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. Το θέμα είναι που μπαίνει το μέτρο», επεσήμανε ο κ. Μπουκώρος.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων