• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Χαμηλό βαρομετρικό» με το καλημέρα
  • 26 Ιαν 2021
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σε συμφωνία για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα ήρθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών μεταξύ των δύο πλευρών.

Με «χαμηλό βαρομετρικό» ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα έθεσε μια σειρά θεμάτων στην ελληνική αποστολή, εκτός της ελληνικής "ατζέντας". Θέματα δηλαδή που η Αθήνα δεν δέχεται να μπουν σε διαπραγμάτευση, όπως οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση των νησιών. Θέματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί "κόκκινη γραμμή" και δεν προτίθεται να συζητήσει.

Η τουρκική αντιπροσωπία κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών αναφέρθη στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και σε γκρίζες ζώνες. Παράλληλα έθεσε θέμα εναέριου χώρου και ζήτησε τη δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό. Το πρακτορείο Anadolu -επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές- αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά επόμενα βήματα και την τρέχουσα κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκαν περίπου στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), διαρκώντας λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

Όπως ήταν γνωστό η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).

Το θέμα μονοπώλησε χθες, το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων