• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ

Προνόμια μόνο όταν ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους
  • 11 Μάι 2021
  • πολιτική
Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, αν δεν ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχετικά με τα self-tests και την υποχρέωση των εργοδοτών να πληρώνουν για τους εργαζόμενούς τους, η κυρία Πελώνη τόνισε: «Τα δωρεάν self-tests που δίνονται σε συγκεκριμένες, πολύ μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως μαθητές και εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είναι πρωτοποριακό εργαλείο για τη σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων και της οικονομίας. Και οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη για την υγεία και τη μη διασπορά του ιού και οφείλουν και αυτές να φροντίζουν για τους εργαζομένους τους.

Για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην προμηθευτεί άλλες παρτίδες εμβολίων της εταιρείας AstraZeneca, η κυρία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι «οι δεύτερες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου είναι εξασφαλισμένες για όλους τους συμπολίτες μας».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα για διαπραγματεύσεις με τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο Χρήστος Παππάς αναζητείται και θα συλληφθεί. Όλα τα άλλα σενάρια είναι εκτός πραγματικότητας».

Για την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η κυρία Πελώνη σημείωσε: «Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούν ενδεχομένως σε πιο οικείο ακροατήριο, λένε αυτά που πιστεύουν. Η φράση της κυρίας Αχτσιόγλου περί "ευκαιρίας" ήταν για μια πολύ κυνική δήλωση που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα άλλωστε υπονόμευε την εθνική προσπάθεια, δείχνοντας ότι μύχιος πόθος της ήταν η καταστροφή και μη επιτυχία της χώρας».

Η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, με προσοχή, με αυστηρή επιτήρηση στα μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο πόλεμος συνεχίζεται.  Σύμμαχοί μας στην πορεία αυτή είναι ο καιρός που επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ανοικτούς χώρους, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός που συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000  εμβολιασμούς.  Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το  ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.

 Περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών  τον Ιούνιο. Ανέβηκε, ήδη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, -ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές- θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Στο μεταξύ, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πανδημίας, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Κατατέθηκε, ήδη, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο, που ρυθμίζει το πλαίσιο των σχέσεων γονέων-τέκνων, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση ενός γάμου. Έχει ως βάση την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Ανάμεσα στα άλλα:

-Προάγει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

-Θεσπίζει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

-Καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων.

-Θεσπίζει επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

--Στο μεταξύ, έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπηρετεί το στόχο που είχε θέσει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μείνει «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων. Υπαγορεύει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών. Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό πλαίσιο εποπτείας,  ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου να μη μείνει κενό γράμμα.

Διευρύνει τον κατάλογο των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, προβλέπει πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις,  και αυστηροποιεί τις προβλέψεις για σημαντικές παραβάσεις.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων