• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

«ΔΥΣΚΟΛΗ» Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δεν αποκλείεται lockdown σύμφωνα με τον καθηγητή Βατόπουλο
  • 25 Νοε 2021
  • επικαιρότητα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το κάθε κύμα κορωνοϊού κρατά περίπου δύο μήνες εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αυτό που βιώνουμε τώρα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει, εκτίμησε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Βατόπουλος ανέφερε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος αλλά πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown, αν υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων που πιθανό είναι να φέρει κι άλλα μέτρα.

Πρόσθεσε, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ,  ότι για να αποφύγουμε το lockdown πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ η «κόκκινη» γραμμή για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, έχει να κάνει από την κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Την περίοδο ως τα Χριστούγεννα τη χαρακτήρισε «δύσκολη» κι επανέλαβε πως η συμπεριφορά σαν οργανωμένη κοινωνία θα κρίνει το πώς θα γιορτάσουμε φέτος.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε μια νόσο που μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την αναπνοή συνεπώς πρέπει να προφυλαχθεί ο καθένας από εμάς και η κοινωνία συνολικά με την εφαρμογή των τριών όπλων που έχουμε: τον εμβολιασμό, τις μάσκες και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τα τεστ που πρέπει να γίνονται για να εντοπίζονται τα κρούσματα και οι φορείς» υπογράμμισε ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε πως όσο υπάρχει αριθμός ανόσων που είναι ευάλωτοι στον ιό και όσο έχουμε ανεμβολίαστους, τόσο τα κρούσματα θα αυξάνονται. Απέφυγε να σχολιάσει εκτιμήσεις συναδέλφων του για 11.000 κρούσματα στην κορύφωση της πανδημίας, λέγοντας πως ο ίδιος αποφεύγει να κάνει προβλέψεις.

Σχετικά με το πώς θα επιλέγεται ο ασθενής για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται αυτή η χορήγηση. Ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση της συγκεκριμένης θεραπείας με το εμβόλιο και ότι αυτά τα φάρμακα δεν είναι για να προλάβουν την πανδημία αλλά για τους αρρώστους. «Η πρόληψη είναι το θέμα» κατέληξε, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι να μην έχουμε κρούσματα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων