• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ «ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αποκαλύψεις «κόλαφος» για το κύκλωμα των αστυνομικών
  • 02 Δεκ 2021
  • επικαιρότητα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ραγδαίες εξελίξεις με το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων με τις πλαστές ταυτότητες και τα διαβατήρια, στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί αστυνομικοί.

Προκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων χαρακτηρίζεται από πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων από κύκλωμα επίορκων αστυνομικών, που εξιχνιάστηκε μετά από πολύμηνες έρευνες.

Εκτός από τις συλλήψεις που έχουν γίνει, βρέθηκαν 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο διοικητή τμήματος Ασφαλείας στην Δυτική Αττική, ο οποίος θεωρείται από τα βασικά στελέχη του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο γραφείο του τον πίεσαν να τους το δείξει και το άνοιξαν με τροχό, καθώς... «δεν θυμόταν τον συνδυασμό», ενώ για το ποσό ισχυρίστηκε ότι ήταν συγγενικού προσώπου του και το είχε εκεί για ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 30 είναι αστυνομικοί.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα, εκ των οποίων 10 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν ως επί το πλείστον σε τμήματα ασφαλείας ή γραφεία διαβατηρίων κυρίως της Δυτικής Αττικής, αλλά έχουν γίνει έφοδοι και σε άλλα τμήματα της Αττικής.

Στους υπόλοιπους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας δικηγόρος, δύο υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι ιδιώτες.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τυχαίο έλεγχο, ενώ όταν οδηγήθηκε ύποπτος στο τμήμα, τα αποτυπώματά του έδειξαν την πραγματική του ταυτότητα.

Από τη σύλληψη αυτή άρχισε η έρευνα, που έφτασε έως τις προσαγωγές της Τρίτης.

Σύμφωνα με "πηγές" της Ελληνικής Αστυνομίας, βασικοί προμηθευτές των πλαστών αλλά και γνήσιων ταυτοτήτων (Ελλήνων) ακόμα και θανόντων ήταν σεσημασμένοι Αλβανοί κακοποιοί οι οποίοι πλήρωναν έως και 50.000 ευρώ για την απόκτηση μιας γνήσιας ταυτότητας.

Έτσι, σ΄ έναν πιθανό τυχαίο έλεγχο των αστυνομικών οι κακοποιοί θα εμφανίζονταν με

 "λευκό ποινικό μητρώο ".

Επίσης, μια απλή "πλαστή ταυτότητα" κόστιζε 4.000 ευρώ, με το ποσό να κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του αποδεικτικού εγγράφου που ζητούσε ο ενδιαφερόμενος αγοραστής,

Οι αλλοδαποί που φέρεται να πήραν στα χέρια τους πλαστά έγγραφα από το κύκλωμα φθάνουν τα 3.000 άτομα.

Επίσης, η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. εκτείνεται σε βάθος ετών, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο κύκλωμα των επίορκων αξιωματικών εμπλέκονται και απόστρατα πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρέτησαν σε "θέσεις κλειδιά" σχετικών με την έκδοση παραστατικών ταυτοποίησης μεταναστών .

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Η "φάμπρικα των πιστοποιητικών" που είχαν στήσει οι επίορκοι αστυνομικοί δρούσε ως εξής.

Ανατρέχοντας στ΄ αρχεία προηγούμενων ετών έβρισκε τα στοιχεία παλιννοστούντων, κυρίως από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και - ανάλογα με την ταρίφα - εξέδιδαν ταυτότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο παράτυπο μετανάστη.

Έχοντας ταυτότητα ο κάτοχος της μπορούσε στη συνέχεια ν΄ εκδώσει εύκολα διαβατήριο, ΑΜΚΑ, άδεια εργασίας και φυσικά να απολαμβάνει διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματικά βοηθήματα που χορηγεί η ΕΕ σε πρόσφυγες, με προσωρινή άδεια παραμονής.

Μετά τη διαρροή της είδησης η οποία ήταν φυσικό να προκαλέσει "σοβαρούς τριγμούς" στην ΕΛ.ΑΣ. - σε μια περίοδο όπου προσπαθεί να συνέλθει από την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τη δολοφονία του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα - ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε χθες  τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων