• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Με 20.000 ευρώ θα επιδοτούνται οι οδηγοί ταξί
  • 21 Ιαν 2022
  • επικαιρότητα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης.

Όπως τόνισε, κεντρικός άξονας του σχεδιασμού του Υπουργείου αποτελεί η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων σε όλα τα επίπεδα: Ι.Χ., ταξί και αστικές συγκοινωνίες.

«Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τα ταξί, ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία δεύτερη ενίσχυση, να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Πράσινα Ταξί», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά. Και το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ, δηλαδή είναι μία επιδότηση πάρα πάρα πολύ σημαντική. Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, με προτεραιότητα σε αυτές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το επιτρέπει χωρίς να γίνει σημαντική επαύξηση ισχύος».

Υπενθύμισε ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί για την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. και δίκυκλων, έχουν επιφέρει αποτελέσματα: Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480. Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7%.

Επισήμανε δε ότι «σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στον τομέα των δημόσιων μεταφορών. «Ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 από τα 1.300 νέα λεωφορεία που έχουμε προκηρύξει και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτό τον στόχο. Τα νέα λεωφορεία θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε υβριδικά και CNG», υπενθύμισε και επισήμανε πως όταν βγουν στους δρόμους τα νέα οχήματα, η Αθήνα θα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία ηλεκτρικών λεωφορείων.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων