• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΩΝ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΩΝ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αντεπίθεση της Ελλάδας στην τουρκική συκοφάντηση
  • 23 Σεπ 2022
  • επικαιρότητα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας έναντι της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να δώσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα  ηχηρή απάντηση στον εμπρηστικό λόγο του Τούρκου προέδρου

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και δεν αμαυρώνεται από όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, θέση που αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη με τη φράση του «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα».

«Εξωφρενικές» οι αιτιάσεις Ερντογάν

Δίνοντας πρόγευση για τα όσα θα πει στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg «εξωφρενικό» το να κατηγορείται η Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, σημειώνοντας πως «το κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας είναι απαράδεκτο».

Όπως είπε, «είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες».

«Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μάς κουνάει και το δάχτυλο”» τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδωσε σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τον ρητορικό παροξυσμό απειλών εκ μέρους της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας πως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα.

Επανέλαβε παράλληλα πως ο ίδιος είναι πάντα ανοιχτός για συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο και πως είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής.

Το σχέδιο αποδόμησης της ομιλίας Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες με την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποδομήσει την έωλη επιχειρηματολογία της Τουρκίας σημείο προς σημείο, ενώ όπως λέγεται η Αθήνα έχει έναν «κρυμμένο άσο» στο μανίκι, που θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα στο μεταναστευτικό αποκρούοντας την τουρκική προπαγάνδα και καταγγέλλοντας την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει το ζήτημα. Θα εστιάσει επίσης στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε μία εποχή που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και θα υπογραμμίσει τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Ψύχραιμη απάντηση, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης «θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής τουρκικής επιθετικότητας και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου».

Είπε επίσης πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ερντογάν «με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, έχουν σύμμαχο την αλήθεια και την ιστορία και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ψύχραιμα, αποφασιστικά και χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων