• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στην «Κιβωτό του Κόσμου»
  • 23 Νοε 2022
  • επικαιρότητα
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Νέα, προσωρινή διοίκηση τοποθετήθηκε στην Κιβωτό του Κόσμου, διασφαλίζοντας τη συνέχεια λειτουργίας της ΜΚΟ και τη φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της.

Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για πράξεις ασέλγειας με θύτη τον ίδιο τον ιδρυτή της ΜΚΟ πατέρα Αντώνιο, τον οποίο κατήγγειλε στην κατάθεσή του στην ΕΛ.ΑΣ. 19χρονος πρώην τρόφιμος, αλλά και τις υπόλοιπες καταγγελίες-μαρτυρίες που έρχονται στο φως για σοκαριστικές και αδιανόητες συμπεριφορές εργαζομένων εις βάρος των φιλοξενούμενων παιδιών που θυμίζουν μόνο Μεσαίωνα, η μέχρι πρότινος διοίκηση του Ιδρύματος ξηλώθηκε με κυβερνητική απόφαση και σήμερα ανακοινώθηκε η προσωρινή νέα διοίκηση.

Η απόφαση για αλλαγή του ΔΣ της Κιβωτού του Κόσμου έγινε σε εφαρμογή σχετικής διάταξης που εισηγήθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου πριν από μερικούς μήνες και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης ιδιωτικών προνοιακών φορέων σε περίπτωση που υποβαθμίζεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία τους.

Η νέα διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

Το νέο ΔΣ της Κιβωτού απαρτίζουν άτομα εγνωσμένου κύρους, με εμπειρία από ανάλογες δομές:

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».

Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».

Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι τρεις υποχρεώσεις του νέου ΔΣ της Κιβωτού

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος.

Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα, αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Η δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου

«Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην Κιβωτό του Κόσμου, και μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε, αλλά, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας:

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές, και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα πρέπει να εξασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτήν. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί) που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτόν, για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία».

«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη, έχουν αποδείξει στη διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντεπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε, για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ποιοι ήταν στο ΔΣ της Κιβωτού που ξηλώθηκε

Η πρόεδρος, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μια κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», σύμφωνα με την καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, με θητεία δύο έτη.

Πολλοί μιλούν για ένα ΔΣ ελεγχόμενο, με τη σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση. Ένας 35χρονος Ιρακινός πρώην τρόφιμος που απέκτησε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30ή/6/2006, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.

Ένα ακόμη μέλος του ΔΣ είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μια κοινωνική λειτουργός, η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.

Γενικός διευθυντής της ΜΚΟ είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμός της, ενώ υπεύθυνος επικοινωνίας επίσης πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων