• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ
  • 19 Οκτ 2021
  • διεθνή
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

“Χάσαμε ένα σύζυγο, έναν πατέρα, έναν παππού σπουδαίο και στοργικό, και έναν μεγάλο Αμερικανό“, ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.

Ο Πάουελ ήταν ένας διακεκριμένος επαγγελματίας στρατιωτικός του οποίου η σταδιοδρομία τον οδήγησε από τον Πόλεμο του  Βιετνάμ στο αξίωμα του πρώτου μαύρου συμβούλου  Εθνικής Ασφάλειας στα τέλη της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και τέλος στην ανάδειξή του στον νεώτερο και πρώτο Αφροαμερικανό  Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου επί προεδρίας Τζορτζ Γ. Μπους.

Η δημοφιλία του στις ΗΠΑ  αυξήθηκε μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, θεωρούνταν κορυφαίος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, η φήμη του στιγματίστηκε για πάντα όταν, ως πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, παρουσίασε ψευδείς πληροφορίες στον ΟΗΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τον πόλεμο στο Ιράκ, τον   οποίο αργότερα θα αποκαλέσει «κηλίδα» στην σταδιοδρομία του.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων