• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
  • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
  • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
  • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
  • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

διεθνή

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί
  • 06 Δεκ 2019
  • διεθνή
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στο θέμα του επίμαχου μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλώντας στο Λονδίνο με Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε το θέμα βρίσκεται ήδη στην Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια η συμφωνία θα εφαρμοστεί.

«Ωστόσο η απέναντι πλευρά δυσανασχετεί. Όσοι επιχειρούν να  σφετεριστούν δίκαια που δεν τους ανήκουν είναι φυσικό να ενοχλούνται. Κυρίως η Ελλάδα, μαζί με την Αίγυπτο, τη ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ και το Ισραήλ, όχι μόνο ενοχλούνται αλλά προκαλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορά στο θέμα έκαναν και η Γαλλία με τη Γερμανία στην τετραμερή που είχαμε. Παρ’ όλο που δώσαμε τις κατάλληλες εξηγήσεις η Γαλλία εξακολουθεί να εκφράζει την ενόχλησή της» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι είπε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η χώρα του δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη επί του θέματος, καθώς όπως υποστήριξε δικαίωμα στην Κύπρο έχουν μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, ισχυριζόμενος ότι τώρα «αποκαθίσταται το δίκαιο» και «αυτό τους ενοχλεί».

Προσέθεσε ακόμη σε δηκτικό ύφος ότι η Τουρκία φέρει την εμπειρία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γνωρίζει το Δίκαιο της Θαλάσσης και το Διεθνές Δίκαιο, με το υπουργείο Εξωτερικών να έχει ισχυρή μνήμη. «Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς παραχωρήσεις. Όσα πράττουμε είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το Δίκαιο της Θαλάσσης» τόνισε.

Κλείνοντας την αναφορά του στη συμφωνία με την Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε:

«Αρκεί να μην καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη. Αν σταθεί όρθια το βήμα που έγινε θα ολοκληρωθεί».

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων