• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Η ισχυρότερη έκρηξη ηφαιστείου του 21ου αιώνα
  • 05 Αυγ 2022
  • διεθνή
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Μία από τις πιο ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις στον πλανήτη εκτόξευσε τόσο τεράστια ποσότητα υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα που είναι πιθανό να θερμάνει προσωρινά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με ανιχνεύσεις από δορυφόρο της NASA.

Όταν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, 40 μίλια (65 χιλιόμετρα) βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκα, δημιούργησε ένα τσουνάμι καθώς και μια ηχητική έκρηξη που έκανε τον γύρο του κόσμου- δύο φορές.

Η έκρηξη έστειλε ένα ψηλό νέφος υδρατμών στη στρατόσφαιρα, η οποία βρίσκεται μεταξύ 8 και 33 μιλίων (12 και 53 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ήταν αρκετό νερό για να γεμίσει 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με μετρήσεις από το  εργαλείο Microwave Limb Sounder του δορυφόρο Aura της NASΑ.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η έκρηξη παρέδωσε 146 τεραγραμμάρια νερού στη στρατόσφαιρα. Ένα τεραγραμμάριο ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο γραμμάρια, και σε αυτή την περίπτωση, ήταν ίσο με το 10% του νερού που υπάρχει ήδη στη στρατόσφαιρα. Αυτή είναι σχεδόν τέσσερις φορές η ποσότητα υδρατμών που έφτασε στη στρατόσφαιρα μετά την έκρηξη του όρους Pinatubo το 1991 στις Φιλιππίνες.

Μια νέα μελέτη σχετικά με τα ευρήματα των υδρατμών δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Geophysical Research Letters. «Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Luis Millán, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια,«Έπρεπε να επιθεωρήσουμε προσεκτικά όλες τις μετρήσεις για να βεβαιωθούμε ότι ήταν αξιόπιστες» πρόσθεσε.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων