ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Στους δρόμους για συντάξεις και μισθούς Γάλλοι και βρετανοί
  • 01 Φεβ 2023
  • διεθνή

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν  στους δρόμους της Γαλλίας χθες, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης- από τα 62 στα 64- που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.

Τα γαλλικά κόμματα έδωσαν σκληρή μάχη στην εθνοσυνέλευση με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι ενάντια στις αλλαγές.

Μόνο όσοι είναι άνω των 65 λένε «oui» (ναι) στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να κάνει πιο εργατικούς τους συμπατριώτες του, αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια- από τα 62 έως τα 64 - μόνο που οι ίδιοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του.

Το 72% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Liberation», αντιτίθεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος έχει στυλώσει πόδια και σκοπεύει να υλοποιήσει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Στη Βρετανία διαδηλώνουν οι εκπαιδευτικοί

Tην ώρα που στη Γαλλία, διαδηλωτές, μικροί και μεγάλοι, κατάκλυσαν  τους δρόμους της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στη Βρετανία, δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται για την σημερινή  απεργία.

Ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει ότι, σ' ένα 24ωρα, τα μισά σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία, θα παραμείνουν κλειστά.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζει, ότι, πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εξέφρασε την πρόθεση να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 66 στα 68 έτη, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μελών, ακόμη και από τους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Για τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες, το προσδόκιμο ζωής δεν έχει αυξηθεί όσο ανέμεναν, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών.

Σήμερα , οι απεργοσπάστες δάσκαλοι και καθηγητές στη Βρετανία θα κληθούν να κάνουν μάθημα σε τάξεις με 60 άτομα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail» προσθέτοντας ότι, περίπου 12 χιλιάδες δημόσια σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία θα παραμείνουν κλειστά.

Η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αύξηση στους μισθούς κατά 5% και υπόσχεται μεγάλες επενδύσεις στα σχολεία, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς.

«Όσοι από αυτούς δεν καταφέρνουν να βρουν δεύτερη δουλειά, αλλάζουν επάγγελμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων