• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΩΝ PFIZER ΚΑΙ MODERNA ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ

Αποτελεσματικότητα 70% για το εμβόλιο της AstraZeneca
  • 24 Νοε 2020
  • διεθνή
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ,έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, όπως ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 2 διαφορετικά δοσολογικά σχήματα έδειξαν αποτελεσματικότητα με το ένα να δείχνει πολύ υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας και ο μέσος όρος προέκυψε από τα παρακάτω στοιχεία:

αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% : σε 2,741 συμμετέχοντες, που έλαβαν αρχικά την τυπική δόση κατά το ήμισυ, ακολουθούμενο από πλήρη δόση τουλάχιστον ενός μήνα μετά, και

αποτελεσματικότητα εμβολίου 62%: σε 8,895 συμμετέχοντες, που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.

Σε δήλωσή του, ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων, δήλωσε: "Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ένα από τα δοσολογικά σχήματά μας, μπορεί να είναι περίπου 90% αποτελεσματικό. Αν χρησιμοποιηθεί αυτό το δοσολογικό σχήμα, περισσότερα άτομα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν με προγραμματισμένη παροχή εμβολίων".

"Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία", σχολίασε ο Pascal Soriot επικεφαλής της AstraZeneca.

"Επιπλέον, χάρη σε ένα απλό δίκτυο προμήθειας και στη δέσμευσή μας για ευρεία, δίκαιη και έγκαιρη πρόσβαση στο εμβόλιο, θα είναι προσιτό και παγκοσμίως διαθέσιμο. Θα παρέχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις κατόπιν έγκρισης", πρόσθεσε.

Η Sarah Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε σχετικά: "Η ανακοίνωση σήμερα μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εποχή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να σταματήσουμε την καταστροφή που προκαλείται από την Covid-19".

 «Πιθανή από την Ευρώπη η αδειοδότηση εμβολίων, τέλος του έτους ή αρχές του 2021»

  H αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων είναι πιθανό να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο EMA, με έδρα το Αμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το τελικό «πράσινο φως» δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται, μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή.

Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων