• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

Υγεία

Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ σε απομακρυσμένα νησιά για τεστ κορωνοϊού
  • 26 Μάι 2020
  • Υγεία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Απόβαση» από χθες  2 σε ελληνικά νησιά έριξαν  οι πλωτές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια τεστ για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-.

Οπως είχε γίνει προ ημερών γνωστό ο ΕΟΔΥ αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες νησιά, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την «Σύμπλευση ΑΜΚΕ» για την πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

Η αρχή με Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο

Η πρώτη δράση που άρχισε χθες  και θα ολοκληρωθεί σήμερα  αφορά τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της μετέφεραν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική στα νησιά, όπου από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται δειγματοληψίες για το νέο κορωνοϊό.

Οι εξετάσεις γίνονται από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που μετέβησαν στα νησιά εξετάστηκαν πρώτα για covid-19. Στη συνέχεια η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

Πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ στη Σίκινο

Οπως λέει στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης «είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Από το πρωί στο νησί έχουν φτάσει κλιμάκια του ΕΟΔΥ και πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους του νησιού, κυρίως σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και σε άτομα που επέστρεψαν στο νησί προερχόμενα από την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών εφαρμόστηκαν ευλαβικά στο νησί των Κυκλάδων και πλέον η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη για την «τουριστική περίοδο η οποία κατά κύριο λόγο στηρίζεται στον εγχώριο τουρισμό και σε λίγους Ιταλούς». «Είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα», υποστηρίζει.

Πώς γίνεται η δειγματοληψία

Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο, κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron, και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό. Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται και πάνω του τοποθετείται ετικέτα με τα στοιχεία του ασθενούς. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.

10ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων