• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

Υγεία

Read

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Προετοιμασία για δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ
  • 11 Ιουν 2020
  • Υγεία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και συμπλήρωσε ότι εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία, γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα.

Στη συζήτηση με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό, αλλά και από πτήσεις που φτάνουν στο «Ελ. Βενιζέλος». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Τόνισε, όμως, πως υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς στα νησιά, αν και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ. Τα τεστ είναι σημαντικά, όπως είπε, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως, αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό, δεν θα δημιουργήσει θέμα, αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει κι αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού, είπε ο κ. Αρκουμανέας, «αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θάνος Δημόπουλος, είπε πως τώρα οι ειδικές μονάδες και τα νοσοκομεία είναι εξοικειωμένα με την πάθηση, οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, γεγονός πολύ σημαντικό και υπάρχει επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή. Η εξοικείωση του προσωπικού των νοσοκομείων που καλούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών παίζει επίσης μεγάλο ρόλο, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα γίνεται, έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες. Όπως συμπλήρωσε, συνήθως το δεύτερο κύμα μιας πανδημίας είναι ηπιότερο και τα μέτρα αποδίδουν.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας είπε με βεβαιότητα ότι το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο. «Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας» είπε ο κ. Τούντας και συμπλήρωσε ότι κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων, όμως τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα κι αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε, επίσης, πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες, τόνισε. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει, είπε, να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.

Κλείνουν για 10 μέρες τέσσερα δημοτικά μετά από κρούσμα σε εκπαιδευτικό

Ανάστατη είναι η τοπική κοινότητα στον Δήμο Ξανθής καθώς βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό εκπαιδευτικός δημοτικών σχολείων.

Ο εκπαιδευτικός , σύμφωνα με πληροφορίες του foititisxanthis.gr παρουσίασε τη Δευτέρα συμπτώματα και το τεστ που έκανε σε ιδιωτικό εργαστήριο της Ξάνθης βγήκε θετικό.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμοδίων, οι οποίοι ενημέρωσαν τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα από το πρωί της Τετάρτης, τα σχολεία να μη δεχθούν τους μαθητές και να περιμένουν τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων ώστε να ακολουθήσουν το προβλεπόμενο πρωτόκολλο.

Με απόφαση του υπουργείου και του ΕΟΔΥ τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για 10 μέρες.

Πρόκειται για το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και δύο Δημοτικά Σχολεία, 15ο και 20ο στο Δροσερό Ξάνθης.

Την ίδια στιγμή , υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται σχετικά με τα όσα μεταφέραμε αρχικά σύμφωνα με της πληροφορίες μας, πως από το πρωί τα συγκεκριμένα σχολεία δε δεχόταν μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός τελευταία φορά που δίδαξε ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Στο Παίδων βρέφος δύο μηνών από τη Λαμία

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» διακομίστηκε τα ξημερώματα από τη Λαμία βρέφος δύο μηνών, που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Μαζί με το παιδί θα νοσηλευτεί και η μητέρα, που είναι επίσης θετική στον ιό, ενώ σε 14ήμερη καραντίνα έχει μπει ήδη ο σύζυγός της και τα άλλα δύο μικρά παιδιά τους. Από αυτά, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, το αγοράκι είναι επίσης θετικό στον Covid-19, ενώ για το κοριτσάκι το τεστ θα επαναληφθεί μετά από 24 ώρες κι εκτιμάται πως θα είναι επίσης θετικό.

Η πενταμελής αυτή οικογένεια μένει δίπλα από την οικογένεια του παππού, που επέστρεψε από την Αμερική.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λαμία είναι πλέον οκτώ και μέσα στην ημέρα αναμένεται το αποτέλεσμα και για το κοριτσάκι της πενταμελούς οικογένειας, το οποίο είναι το μοναδικό που ακόμα δεν έχει νοσήσει.

Την ίδια ώρα, στη ΜΕΘ κορωνοϊού του Νοσοκομείου Λαμίας παραμένει διασωληνωμένος ο 86χρονος που επέστρεψε από την Αμερική. Στη ΜΕΘ επίσης νοσηλεύεται η 57χρονη κόρη του 86χρονου, η οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ η 80χρονη γιαγιά και ο 28χρονος εγγονός νοσηλεύονται στη Λάρισα σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

10ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων