• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

κοινωνία

Read

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ–ΜΕ ΤΕΣΤ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

«Γρίφος» το άνοιγμα των σχολείων
  • 31 Δεκ 2020
  • κοινωνία
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο σχεδόν αμετάβλητος υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων, όπως και το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ σε κάποιες περιοχές της χώρας, ανησυχούν τους ειδικούς και τους κάνουν διστακτικούς στο να υποδείξουν ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, που όλοι χαρακτηρίζουν προτεραιότητα.

Οι ειδικοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εισηγηθούν να ανοίξουν τα σχολεία, και σε μια βδομάδα να ξανακλείσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Σύψας. Θέλουν να είναι σίγουροι πριν κάνουν κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών.

Έτσι αν και είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα. Γι’ αυτό,  το ζήτημα θα επανεξεταστεί λίγο πριν τα Φώτα, πιθανόν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Αυτό είναι που προέκυψε, τελικά από την -επεισοδιακή όπως αποδείχτηκε, τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των ειδικών, παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία μάλιστα παρουσίασε, ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων.

Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, ή εναλλακτικά στις 11, υπήρχαν και αυτοί που ήθελαν την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα  μέτρα.

Έντονος εξάλλου είναι ο προβληματισμός όσον αφορά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τα Λύκεια να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι

Ειδικότερα, η  πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Αυτή ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Στην ίδια κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν και μεμονωμένες φωνές που τάχθηκαν υπέρ του οριζοντίου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, που είναι και Δευτέρα, δίνοντας έτσι μερικές μέρες ακόμη ξεκούρασης στους μαθητές.

Αρκετά δημοφιλές είναι και το σενάριο να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τους λοιμωξιολόγους αυτούς προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη

Τέλος, υπάρχει μια ομάδα που πιστεύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν, ενώ το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να φέρει επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή, ότι η επιστροφή των μαθητών θα ήταν καλύτερο να γίνει μετά τις 20 Ιανουαρίου.

«Το 8 ή 11 Ιανουαρίου το ίδιο κάνει. Έχουμε κάνει προσομοιώσεις, τις έχουμε δείξει και στην Επιτροπή και στον κ. Τσιόδρα. Θεωρώ πώς είναι πρόωρο» είπε και συνέχισε: «Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα το επόμενο διάστημα, γιατί ο κόσμος κυκλοφορούσε και πριν τα Χριστούγεννα και μέσα στις γιορτές. Περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει ενδιάμεσα».

«Το να ανοίξουμε μόνο τα σχολεία πχ στις 8 Ιανουαρίου σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση στα κρούσματα που θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 2.000 στα μέσα Μαρτίου. Αν ανοίξουν στις 20 του μήνα θα είχαμε 1.500 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις συρροές από τις γιορτές. Προτείνω να ανοίξουν τα σχολεία από τις 20 Ιανουαρίου και μετά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Τσακρής: «Πιθανόν να ανοίξουν όλα μαζί»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της Επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα Δημοτικά διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας» είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε στην ΕΡΤ.

Καπραβέλος: «Δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία»

Ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου επεσήμανε ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει αυξημένο και ως εκ τούτου το άνοιγμα των σχολείων είναι απαγορευτικό.

«Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη», τόνισε στον ΣΚΑΪ και πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.

«Στο Παπανικολάου όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Έρχονται περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα. Η παραμικρή πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη», επεσήμανε.

Καλό Φεβρουάριο για λιανεμπόριο και εστίαση

To click away ήταν μια προσπάθεια για ενίσχυση του λιανεμπορίου μέσα στις γιορτές, ενώ για τη συνέχεια δεν αποκλείεται να δούμε το click in shop. Το πιθανότερο είναι πάντως το λιανεμπόριο να ανοίξει σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Έχουμε μελετήσει με το άνοιγμα των σχολείων στο τέλος Ιανουαρίου και το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αργότερα, γύρω στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτά θα μπορούσαν να τραβήξουν πιο πίσω την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πάλι δεν μπορούν να την κρατήσουν. Το ζητούμενο για εμένα δεν έχει μόνο με τα ανοίγματα και τα κλεισίματα, αλλά και με τεχνικά μέτρα, ώστε να έχουμε ένα συνολικό πακέτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9.

Στο ίδιο χρονιοδιάγραμμα βρίσκεται και η επανεκκίνηση της εστίασης, με τον ίδιο να προτείνει το άνοιγμα στα μέσα Φεβρουαρίου «και αυτό σε σχέση με το πώς θα γίνει. Αν απολυμαίνεται ο αέρας των εσωτερικών χώρων, για παράδειγμα».

«Σχέδιο επιστροφής με τεστ μαθητών και δασκάλων»

«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση », είπε, μιλώντας στο MEGA, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Πρόσθεσε δε ότι: «Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή», είπε ο κ. Σύψας.

Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαοφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε ότι για τις αποφάσεις, η κυβέρνηση αναμένει την οριστική εισήγηση των ειδικών η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία, και την οποία ακολουθούμε.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων