• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Read

Εισαγωγικό κείμενο

Προετοιμασία για τον χειμώνα στην Αν. Αττική
  • 08 Οκτ 2021
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και κυρίως την προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ή χιονοπτώσεων το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Ανατολικής Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ως πρόεδρος του ΣΟΠΠ, ανέπτυξε αναλυτικά την σημαντική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής, σε όλες τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 ενώ παράλληλα ανέφερε όλο τον σχεδιασμό που εφαρμόζεται κατ΄ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου εκδηλώθηκαν αρκετές δασικές πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής, στις οποίες η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με οχήματα μηχανήματα και υδροφόρες.

Επίσης έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την οριοθέτηση των περιοχών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κτιρίων και επιχειρήσεων.

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις λεκάνες απορροής όπου η φυσική βλάστηση δασών και δασικών εκτάσεων έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού.

Αρμόδιοι για τη λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, είναι οι κατά τόπους επικεφαλής Προϊστάμενοι των αρμοδίων Δ/νσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειών ή και των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου η εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου δύναται να ξεπεράσει την προστασία που παρέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα αρμοδιότητάς τους.

Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων σύμφωνα με το γενικό σχέδιο της Γ.Γ.Π.Π. με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».

Οι Δήμοι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα μνημόνια ενεργειών τους καθώς και να συντάξουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των Δασαρχείων για την προστασία των περιοχών που έχουν υποστεί πυρκαγιές.

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, η έγκαιρη προμήθεια αντιπαγετικού , ο έλεγχος και η συντήρηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων, οι επικαιροποιήσεις των μητρώων με τα απαραίτητα στοιχεία του προσωπικού που θα εμπλακεί στην προετοιμασία, σε καταστάσεις ετοιμότητας και του σχεδιασμού των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική καθίσταται και η ενημέρωση των πολιτών για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων