• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Read

Εισαγωγικό κείμενο

Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Αττική
  • 08 Οκτ 2021
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέγεθος Γραμματοσειράς

Στο σημαντικό ρόλο που έχει στην Περιφέρεια Αττικής ο Πρωτογενής Τομέας και στην «κομβική» σημασία της  διατήρησης και της ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην 6η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανού, Βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, στελεχών της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Αττική θα δώσει επιπλέον διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με την παράλληλη ενίσχυση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά. Παράλληλα επισήμανε πως η θεσμοθέτηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού των πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την ενίσχυση νέων γεωργών, καθώς και η συστηματική ενοποίηση της γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμβουλευτική, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καινοτομία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού της Αττικής. Ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει τον μετασχηματισμό της αγροτικής της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη και – σε απώτερο επίπεδο - την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η στοχοθεσία του νέου αυτού θεσμικού πλαισίου προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, που παράγει το 48,1% του συνολικού ΑΕΠ. Η αγροτική παραγωγή στην Αττική παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα, όπως η εγγύτητα σε ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό, σε συγκοινωνιακούς κόμβους, μεγάλες μεταποιητικές μονάδες και έγκριτα ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης, που εντάσσουν τη γαστρονομία στα καίρια σημεία για τη μετατροπή της Αττικής σε δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για όλο τον χρόνο. Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενέχει σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Αττικής. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρόβλεψη για την αναδιανεμητική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, καθώς η Αττική χαρακτηρίζεται από μικρό κλήρο, ενώ η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων θα προσδώσει τεράστια δυναμική, ιδίως στον τόσο σημαντικό τομέα των τροφίμων. Είναι στο χέρι μας να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός ο πρωτογενής μας τομέας, στοχεύοντας στη διασφάλιση της τροφής χωρίς υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

Βοϊτσεχόφσκι: Φαινόμενο η ελληνική γεωργία- Λιβανός: Η ΚΑΠ ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της ΕΕ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιάννους Βοϊτσεχοφσκι χαρακτήρισε την ελληνική αγροτική οικονομία ως «φαινόμενο», καθώς η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την εθνική κατανάλωση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή με την ύπαρξη μικρού κλήρου. Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό συντελείται με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία είναι λιγότερο από το 3% των συνολικών εκτάσεων στην ΕΕ αλλά η προστιθέμενη αξία είναι 3,5%. Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι χάρη στη συμβολή των αγροτών αποφεύχθηκε η διατροφική κρίση και αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών επισήμανε ότι η εκπομπή ρύπων από τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και τα λιπάσματα είναι λιγότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί είναι φιλικοί προς το περιβάλλον». 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός προσφωνώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο σημείωσε ότι «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της Ευρώπης»

Χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό τον κ. Βοϊτσεχόφσκι με μεγάλη προσήλωση και γνώση στις μικρές καλλιεργητικές μονάδες και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί. Τον χαρακτήρισε «γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας και της προσπάθειας που κάνουμε να ενισχύσουμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες».

Ο κ. Λιβανός με αφορμή την ψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε ιστορική, εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει την αρχή για την στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων