• 210 5221024Τηλ. Κέντρο
 • εσωτ.: 11-16Λογιστήριο
 • εσωτ.: 10Δημοσιεύσεις
 • εσωτ.: 13Δημοσιογράφοι
 • εσωτ.: 11Μικρές αγγελίες

Λόγος24

Ναυτιλία

 • Πρόσφατα
 • Θεματικές Ενότητες
 • Πρόσωπα
 • Περιφέρειες
Ναυτιλία > Πρόσφατα
metaforiko_isodinamo

H εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στην Κρήτη παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

23 Οκτ 2020
Ναυτιλία
giannis_plakiotakis_aen

Μία ευχάριστη είδηση για τη ναυτική εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης,

22 Οκτ 2020
Ναυτιλία
plakiotakis_stratigikos_sxediasmos

4 διεθνή επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% των μετοχών του Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

20 Οκτ 2020
Ναυτιλία
plakiotakis_metanasteutiko

«Υπήρχε πολύ στενή συνεργασία μετά από ενεργή συμμετοχή και του Λιμενικού Σώματος αλλά και των αστυνομικών αρχών σε συνεργασία με την ΕΥΠ

05 Οκτ 2020
Ναυτιλία
epistrofi_plakiotaki

Αρνητικό βγήκε και το δεύτερο τεστ για κορωνοϊό

08 Σεπ 2020
Ναυτιλία
giannis_plakiotakis_kat-oikon_periorismo

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

03 Σεπ 2020
Ναυτιλία
o_plakiotakis_sti_proedro

Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,

01 Σεπ 2020
Ναυτιλία
plakiotakis-_sti_kerkyra

Επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών

28 Αυγ 2020
Ναυτιλία
giannis_plakiotakis_limeniko_swma

"Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση 96 συνανθρώπων μας τη χθεσινή νύχτα στο Αιγαίο.

26 Αυγ 2020
Ναυτιλία
nea-dromologia-apo-tis-minoikes-grammes

Προς νέους προορισμούς στην καρδιά του Αιγαίου σαλπάρουν τα πλοία των Μινωικών Γραμμών προσφέροντας στους ταξιδιώτες μικρές αποδράσεις στο Ελληνικό καλοκαίρι.

29 Ιουλ 2020
Ναυτιλία
plakiotakis_sti_xio

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να επαινέσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας, πολιτικής ηγεσίας και πολιτών, στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για την πολύτιμη προσφορά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας. 

29 Ιουν 2020
Ναυτιλία
ypourgeio_nautilias_sinantisi_filippou_fortoma

Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουνίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βουλευτής Κυκλάδων, κατέθεσε προς τον Υπουργό υπόμνημα με εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες είχαν ως  αντικείμενο την περαιτέρω διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τους κατοίκους των νησιών σε διάφορους τομείς, ως ελάχιστη αναγνώριση για την άνιση καθημερινότητα που βιώνουν σε σχέση με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ως μέτρο τόνωσης της νησιωτικής οικονομίας που έχει πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας στον τουρισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Φόρτωμας πρότεινε την επέκταση των μέτρων στήριξης στους παρακάτω τομείς:

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς των νησιών, οι οποίοι σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας, επωμίζονται μεγάλο και δυσβάσταχτο κόστος μεταφοράς προϊόντων και προσώπων.

Άρση των περιορισμών που θέτει ο ευρωπαϊκός κανονισμός De minimis, ώστε να λαμβάνουν υψηλότερες χρηματοδοτήσεις οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους φοιτητές από τα νησιά, ώστε να παρέχεται εφάπαξ η δωρεάν μετακίνηση μετεγκατάστασης στους πρωτοετείς και να προβλέπονται ετήσιες εκπτώσεις 50% σε ακτοπλοϊκούς και αεροπορικούς ναύλους προς όλους τους νησιώτες σπουδαστές.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η υιοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να διατηρήσει ως μέλημά της την επίρρωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας των νησιών.

05 Ιουν 2020
Ναυτιλία
kriseis_limenikou_somatos

Α΄ Υπαρχηγός παραμένει Αντιναύαρχος ΛΣ Πουλής Κων/νος του Γεωργίου 

Β΄Υπαρχηγός επελέγη ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ισαάκογλου Νικόλαος του Αναστασίου  ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Υποναυάρχου.

Ο μέχρι σήμερα Γενικός Επιθεωρητής  Υποναύαρχος ΛΣ Περδικούρης Γεώργιος του Δημητρίου  αποστρατεύεται λόγω προαγωγής νεοτέρου του ως Υπαρχηγού .

Γενικός επιθεωρητής ΛΣ αναλαμβάνει ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Αλεξανδράκης Γεώργιος του Ελευθερίου ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Υποναυάρχου.

Ο νέος Γενικός επιθεωρητής τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια διετέλεσε επικεφαλής στην Διοίκηση 7ης  Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. Κρήτης, με πρωτόγνωρες επιτυχίες στη δίωξη φαινομένων εγκλήματος, αφού είχαμε κατάσχεση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Για το λόγο αυτό και κατόπιν εισήγησης της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος ο εν λόγω αξιωματικός τιμήθηκε από την Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος τον  Ιανουάριο του 2018.

Προάγονται στο Βαθμό του Υποναυάρχου ΛΣ οι Αρχιπλοίαρχοι

1. Καραγεώργος Γεώργιος του Γεράσιμου        

2. Αργυράκης Ιωάννης του Γεωργίου   

3. Τσελίκης Αλέξανδρος του Αθανασίου  

4. Πανταζόγλου   Αριστείδης του Αποστόλου  

5.  Πασσάδης Νικόλαος του Αθανασίου

6.  Κανάλης Εμμανουήλ του Πέτρου

02 Ιουν 2020
Ναυτιλία
o_plakiotakis_pige_limani

Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης με την ευκαιρία των πρώτων ταξιδιών πλοίων προς την Κρήτη μετά την άρση των περιορισμών,

18 Μάι 2020
Ναυτιλία
metra_gia_thalassio_tourismo

Σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στις οποίες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, η Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ.

Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς πετύχαμε, με τα στοχευμένα μέτρα που λάβαμε εγκαίρως, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα στα νησιά μας. Τώρα,σχεδιάζουμε βήμα – βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια Υγεία σε κάθε νησί. Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπεια μας στην τήρηση των μέτρων».

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής :

Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

 1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
 2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
 3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
 4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
 5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
 6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
 7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
 8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
 9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
 10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
 11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
 12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
 13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού(απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
 14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),

Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από την αλλοδαπή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:

 1. Τη δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
 2. Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
 3. Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).
 4. Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
 5. Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
 6. Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν στο λιμένα ελλιμενισμού.
 7. Την διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους
15 Μάι 2020
Ναυτιλία
eletheri_i_prosvasi_apo_kai_pros_evia

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

14 Μάι 2020
Ναυτιλία
imeroplia_sinepies_covid_19

Αν φέρουμε εικόνες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, σίγουρα όλοι έχουμε κάποια στιγμή ταξιδέψει σε μία ημερήσια εκδρομή για να επισκεφθούμε απομακρυσμένες παραλίες

13 Μάι 2020
Ναυτιλία
plakiotakis-vima-vima-h-metakinisi

Στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις στα νησιά και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

13 Μάι 2020
Ναυτιλία
to_euxaristo_tou_gianni_plakiotaki
Τα θερμά λόγια για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες συνεχίζονται με λόγια καρδιάς απο τον Υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος έγραψε στο τοίχο του:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Δεν υπάρχουν λέξεις ικανές να περιγράψουν το μέγεθος της ευγνωμοσύνης μας #Πλακιωτάκης #Παγκόσμια_Ημέρα_Νοσηλευτών

 
12 Μάι 2020
Ναυτιλία
to-sxedio-ths-epomenis-meras-sthn-aktoploia

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε  για εφαρμόσιμες λύσεις στην «νέα εποχή» για την ακτοπλοΐα.

08 Μάι 2020
Ναυτιλία
plakiotakis_me_media

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η τηλε-συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με την συμμετοχή 55 τουλάχιστον διαπιστευμένων δημοσιογράφων, αλλά και δημοσιογράφων νησιωτικών περιοχών,

07 Μάι 2020
Ναυτιλία
videiklisi_me_mathites_tis_aen_xiou

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με σπουδαστές και καθηγητές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Χίου είχε το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης,

06 Μάι 2020
Ναυτιλία
πλακιωτάκης-προχωράμε-βήμα-βήμα

Η πορεία σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα περιλαμβάνει πλέον και την ερασιτεχνική αλιεία από ιδιωτικά σκάφη έως επτά μέτρα. Προχωράμε βήμα - βήμα, μένουμε υπεύθυνοι #Πλακιωτάκης #Αλιεία

04 Μάι 2020
Ναυτιλία
plakiotakis_limenika_tamia

Ο Υπουργός  Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής κος Πλακιωτάκης   πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Χανιών, Λασιθίου και ΡεθύμνουΣτη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός ενημερώθηκε για την οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω πανδημίας, τα προβλήματα και τα αιτήματα των επιχειρηματικής κοινότητας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης η κυβέρνηση πήρε γρήγορα αποφάσεις για την άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με το επίδομα των 800 ευρώ, όπου καθημερινά επεξεργάζεται και εντάσσει περισσότερους κλάδους. Προχώρησε στην χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακουφίζει προσωρινά τις επιχειρήσεις καθώς και στην επιδότηση των τόκων δανείων για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου στο 80%.

Αναφορικά με το  μεταφορικό ισοδύναμο είπε ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου, η άμεση εφαρμογή του.  

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε τέλος ότι έχει αποφασίσει την απαλλαγή του ενοικίου των κοινοχρήστων χώρων των λιμενικών ταμείων.

02 Μάι 2020
Ναυτιλία
plakiotakis-epexergazomaste-ena-sinoliko-sxedio

Με συγκεκριμένα πρωτόκολλα λειτουργίας στα πλοία και σε συνεργασία με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας και των νησιών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η «ρότα» στην κανονικότητα δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

01 Μάι 2020
Ναυτιλία
3-νέα-πλωτά-ασθενοφόρα

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τα περιστατικά αντιμετώπισης ασθενών που παρουσιάστηκαν, μέχρι σήμερα, στα νησιά ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την ανάγκη ύπαρξης πλωτών ασθενοφόρων, στη νησιωτική χώρα.
Η αναγκαιότητα αυτή πιστοποιήθηκε και στα αποτελέσματα σχετικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην χώρα αλλά και ειδικότερα στα νησιά, με την συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, κρατικών οργανισμών και, φυσικά, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Για αυτό τον λόγο προωθείται περαιτέρω, η προ-κορωνοϊού, απόφαση απόκτησης τριών (3) τέτοιων επιπλέον πλωτών ασθενοφόρων, που θα καλύψουν τις γεωγραφικές περιοχές των Βορείων Σποράδων (1) και των Ιόνιων Νήσων (2).
Έχουν συνταχθεί ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων, ώστε η απόκτησή τους να ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα τρία (3) πλωτά ασθενοφόρα θα παραδοθούν και θα επιχειρούν εντός του καλοκαιριού, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο προσθέτοντας ασφάλεια στους νησιώτες αλλά και τουριστική ελκυστικότητα στην περιοχή.

27 Απρ 2020
Ναυτιλία
ρευστότητα-ύψους-33,7-εκατ-ευρώ-σε-ακτοπλοΐα-και-νησιωτικές-επιχειρήσεις

Σημαντική ρευστότητα ύψους άνω των 33,7 εκατ. Ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, προς την ακτοπλοΐα, αλλά και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την ανακούφιση κλάδων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊου COVID-19.

Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Στόχος μας», υπογράμμισε, «είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δυο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο.

Δεν σταματάμε εδώ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊου COVID-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους».

Αναλυτικά αποφασίσθηκαν τα εξής

- Όσον αφορά τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων επιλέξιμων για το μεταφορικό ισοδύναμο, διατέθηκαν πόροι ύψους 11,2 εκατ. Ευρώ.

- Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. Ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου.

- Η χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑΝΠ εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. Ευρώ.

24 Απρ 2020
Ναυτιλία
μήνυμα-υνανπ-γ-πλακιωτάκη-για-το-πάσχα-βίντεο

Η Ανάσταση, είναι η γιορτή της νίκης της ζωής στη μάχη απέναντι στο θάνατο.

Μάχη που σήμερα δίνουμε καθημερινά. Στις εντατικές, στα νοσοκομεία, στα σπίτια, αλλά και κάθε στιγμή με την υπευθυνότητα στη συμπεριφορά μας.

Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη αυτή.

Έτσι θα δείξουμε το ενδιαφέρον και την αγάπη στους συνανθρώπους μας.

Έτσι θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον κορονοιό.

Έτσι θα γιορτάσουμε και πάλι το Πάσχα, στα χρόνια που έρχονται, με τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Να είστε όλες και όλοι καλά.

Καλή Ανάσταση

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=tUdz-6ztFNg&feature=youtu.be

16 Απρ 2020
Ναυτιλία
15-εκ-ευρώ-για-τη-στήριξη-της-ακτοπλοΐας

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. Ευρώ εξασφάλισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλίσει τη θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών.

«Η κάλυψη των αναγκών των νησιωτών και των νησιών μας», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, «αποτελεί για την κυβέρνηση σημαντική προτεραιότητα. Με την πρόσθετη χρηματοδότηση, η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα διασφαλίζεται πλήρως, όπως και η οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών μας, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας».

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου της ακτοπλοΐας και με γνώμονα την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών, προχωρά στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου το οποίο προβλέπει τη διατήρηση ενός ελάχιστου ικανού αριθμού δρομολογίων για τις γραμμές του εθνικού και τοπικού δικτύου για όσο καιρό το μέτρα περιορισμού της κίνησης συνεχίζονται.

Με βάσει το σχέδιο αυτό έχουν προσδιοριστεί 36 γραμμές του εθνικού και τοπικού θαλάσσιου συγκοινωνιακού δικτύου, για τις οποίες θα επιδοτηθεί η εξυπηρέτηση τους με πλοία της ακτοπλοΐας, όταν αυτό δε θα είναι δυνατό να προσφερθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες με παράλληλη δήλωση αδυναμίας τους.

Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.

14 Απρ 2020
Ναυτιλία
πλακιωτάκης-στον-αντ1-προστατεύουμε-τα-σύνορα-μας-με-μεγάλη-αποφασιστικότητα

Όπως είπε ο Υπουργός οι πολίτες έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα και την σκοπιμότητα των  περιοριστικών μέτρων. 'Όπως είπε εδώ και και τρεις εβδομάδες ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, και στα λιμάνια και ταξιδεύουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι άλλα και αυτούς, όπως ανέφερε, "τους προτρέπουμε να μην πηγαίνουν στα νησιά". 

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν σε εκκλησίες τις τελευταίες ημέρες ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι αυτή την περίοδο κρίνεται η υπευθυνότητα μας και όχι η πίστη μας και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλάσουμε ότι φτιάξαμε μέχρι σήμερα. 

Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις πληροφορίες ότι συγκεντρώνει μετανάστες στα τουρκικά παράλια, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι χάρη  στην άμεση επέμβαση του στρατού προστατεύσαμε τα σύνορα μας με μεγάλη αποφασιστικότητα και συνεχίζει να το κάνει  χωρίς κανέναν εφησυχασμό.

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και γι' αυτό έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

14 Απρ 2020
Ναυτιλία
stoxos-mas-naprostateuthei-to-enstolo-kai-politiko

Μήνυμα προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενόψει Πάσχα απηύθυνε ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

13 Απρ 2020
Ναυτιλία
μήνυμα-του-γ-πλακιωτάκη-προς-τα-στελέχη-του-λιμενικού-σώματος-και-το-πολιτικό-προσωπικό-του-υπουργείου,-ενόψει-πάσχα

Μήνυμα προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Ναυτιλίας ενόψει των εορτών του Πάσχα, απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Πρώτη προτεραιότητα όλων μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο, πρέπει να είναι η προστασία της υγείας μας, καθώς και των ανθρώπων γύρω μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι εφαρμόζουμε και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με συνέπεια όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία», αναφέρει ο υπουργός.

Προσθέτει επίσης ότι «πρωταρχικός στόχος όλων στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να προστατευθεί το ένστολο και πολιτικό προσωπικό, αλλά και η ελληνική Ναυτιλία και τα πληρώματα των πλοίων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουμε, μετά την πανδημία, να επανέλθουμε σταδιακά όλοι σε κανονική πορεία».

«Για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, εύχομαι επίσης ολόψυχα να είστε καλά με τις οικογένειες και τα αγαπημένα σας πρόσωπα».

11 Απρ 2020
Ναυτιλία
η-ναυτιλία-των-ελλήνων-χαιρετίζει-τους-«ήρωες»-της-θάλασσας

Στην δίνη της πανδημίας που βιώνει η ανθρωπότητα και με την αμέριστη προσοχή όλων μας στον άνισο πόλεμο που διεξάγεται στη στεριά με ιερό στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, είναι καίρια η επιθυμία των ανθρώπων της ναυτιλιακής βιομηχανίας να αποδώσουν φόρο τιμής στις αναντικατάστατες υπηρεσίες που προσφέρει η ναυτιλία και κυρίως στο έμψυχο δυναμικό των πλοίων που αποτελεί την κινητήριο δύναμη αυτής.

 

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θ. Βενιάμης, δήλωσε: «Νιώθω το χρέος και την από καρδιάς επιθυμία, εκπροσωπώντας τα μέλη της ναυτιλιακής μας οικογένειας, στα χέρια των οποίων βρίσκεται άνω του 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, να αποδώσω τα εύσημα σε όλους τους ναυτικούς μας, Έλληνες αλλά και κάθε εθνικότητας, αξιωματικούς και πληρώματα, που ακάματα και με πάθος προσφέρουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους, επανδρώνοντας τα πλοία μας σε καιρούς ειρήνης, αλλά και κρίσεων όπως είναι η τρέχουσα διεθνής συγκυρία.»

 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τους ναυτικούς μας τα πλοία δεν θα ταξίδευαν, αλλά και χωρίς τα πλοία η κοινωνία μας θα στερούνταν βασικά αγαθά αναγκαία για την επιβίωσή της. Χαιρετίζω λοιπόν εγκάρδια όλους τους ναυτικούς μας, τους «ήρωες» της θάλασσας, και τους εύχομαι να είναι και να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς. Καλώ επίσης όλους τους έχοντες αρμοδιότητα διεθνώς να διευκολύνουν μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις την απρόσκοπτη διακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την υγεία τους.»

10 Απρ 2020
Ναυτιλία
emeis-menoume-stis-ellinikes-thalasses

Με μήνυμα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας με πρώτο τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, στέλνουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

10 Απρ 2020
Ναυτιλία
δωρεά-της-ολπ-α-ε-στο-νοσοκομείο-«μεταξα»-πειραιά

Η ΟΛΠ ΑΕ ανταποκρινόμενη στο επείγον αίτημα της Διοίκησης του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» αναζήτησε στην αγορά και διέθεσε 4.000 χειρουργικές μάσκες για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου.

09 Απρ 2020
Ναυτιλία
άνοιξε-η-πλατφόρμα-για-την-καταβολή-των-800-ευρώ-στους-ναυτικούς-μέσω-του-νατ

Στη διάθεση του κοινού είναι από τις οκτώ το πρωί της Πέμπτης η ηλεκτρονική εφαρμογή «Υπεύθυνη δήλωση COVID-19», στον διαδικτυακό τόπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου

  και στο πεδίο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔΝ» του μενού.

09 Απρ 2020
Ναυτιλία
«εμείς-μένουμε-στις-ελληνικές-θάλασσες-εσείς-μένετε-σπίτι»-το-μήνυμα-των-γυναικών-και-των-ανδρών-του-λ-σ-ελ-ακτ-προς-τις-ελληνίδες-και-τους-έλληνες
«Εμείς μένουμε στις Ελληνικές θάλασσες. Εσείς μένετε σπίτι»
Το μήνυμα των γυναικών και των ανδρών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
 
Στο βίντεο που ακολουθεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακης, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της
φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας με πρώτο τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, στέλνουν το δικό τους
ξεχωριστό μήνυμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Τους διαβεβαιώνουν ότι τόσο η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, όσο και η προστασία της ζωής στην
θάλασσα είναι δύο αποστολές αδιαπραγμάτευτες και τους καλούν να μείνουν σπίτι.

Δείτε το video στο   https://www.youtube.com/watch?v=r7ROqzrItnU
 
08 Απρ 2020
Ναυτιλία
golden-star-ferries-τροποποίηση-πολιτικής-ακυρώσεων

Η GOLDEN STAR FERRIES σας ανακοινώνει ότι λόγω της πανδημίας COVID-19 και μετά τις σχετικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων με αποτέλεσμα την ακύρωση δρομολογίων της εταιρείας για τον μήνα Απρίλιο, τροποποιείται από σήμερα η πολιτική ακυρώσεων της εταιρείας.

Όλα τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί για την τρέχουσα περίοδο (2020), αντί της επιλογής ακύρωσης θα μετατρέπονται σε εισιτήρια ανοιχτής ημερομηνίας (open ticket) με δυνατότητα να αντικατασταθούν και να ταξιδεύσουν με οποιοδήποτε δρομολόγιο της εταιρείας μας χωρίς επιπλέον κόστος μέχρι και την 31/12/2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω δυνατότητα είναι τα εισιτήρια να έχουν γίνει ανοιχτής ημερομηνίας το αργότερο 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού του αρχικού εισιτηρίου.

Ευχόμαστε αυτή η δύσκολη περίοδος να ξεπερασθεί γρήγορα και όλοι να επιστρέψουμε υγιείς στην κανονικότητα χωρίς περαιτέρω ανεπιθύμητες συνέπειες.

08 Απρ 2020
Ναυτιλία
ερώτηση-φόρτωμα-για-ψηφιακή-υγεία-και-τηλεϊατρικής στα-νησιά

Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, κατέθεσε ερώτηση, με θέμα την εφαρμογή της ψηφιακής υγείας και τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές, προς τους Υπουργούς Υγείας, κκ. Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

05 Απρ 2020
Ναυτιλία
η-ναυτιλία-στη-μάχη-της-πανδημίας

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ είχε συγκεντρώσει έως τις 30 Μαρτίου του 2020 μέσω των μελών της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των νοσοκομειακών μονάδων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΕΕΕ που συνεχίζει τις προσπάθειές της προκειμένου να παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής συγκυρίας, παρείχε την έως τώρα υποστήριξή της μέσω του συλλογικού της φορέα κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ». Η ΕΕΕ έχει προσφέρει για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 100 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων.

Οι Έλληνες εφοπλιστές αποφάσισαν παράλληλα να ενισχύσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος την κρίσιμη αυτή περίοδο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, μέσω διαφόρων ενεργειών, όπως προσφορά διαφόρων τύπων οχημάτων αλλά και επισκευής του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού «ΓΑΥΔΟΣ», για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και το Αιγαίο, καθώς και με αναλώσιμα είδη ατομικής προστασίας για την προφύλαξή τους από το κορωνοϊό.

Σημειώνεται εξάλλου ότι με κοινή απόφαση του Ιδρύματος Λάτση και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που τα τελευταία χρόνια συγχρηματοδοτούν το πρόγραμμα ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, εκτάκτως διατίθεται το σύνολο της φετινής χρηματοδότησης, στην αγορά 20.000 διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού για τις ανάγκες των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι με τη συγχρηματοδότηση των δύο φορέων το 2019 υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δωρεές:

Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» - Αναβάθμιση εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας - Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης - Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» - Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου (Μονάδα Αγίου Νικολάου) - Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας.
Κορωνοϊός: Δωρεές από μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας
Στην οικονομική ενίσχυση για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχαν περισσότερα από 120 μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Μεταξύ αυτών οι Γεώργιος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Τζίνης Ανδριανόπουλος, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Σταμάτης Βελλής, η οικογένεια Βενιάμη, ο Γιώργος Γιουρούκος, η οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή, ο Επαμεινώνδας Γ. Ε. Εμπειρίκου, η οικογένειας Άγγελου Ευσταθίου, ο Ιωάννης Κοιλάκος, ο Ιωάννης Κουμάνταρος, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η οικογένεια Νικόλα Λαιμού, ο Αθανάσιος Λασκαρίδης, ο Μιχαήλ Κ. Λεμού, οι οικογένειες Γεωργίου Σ. Λιβανού, Αθανάσιου Μαρτίνου, Ανδρέα Μαρτίνου, Κωνσταντίνου Μαρτίνου, Μάρκου Νομικού, Γεώργιου Οικονόμου, Συμεών Παληού ο Κωνσταντίνος Περατικός ο Σπυρίδωνας Λ. Πολέμης, ο Δημήτρης Προκοπίου, η Αγγελική Φράγκου, η οικογένεια Φωστηρόπουλου, ο Μιχαήλ και Ιωάννης Χανδρής, η Πόλυ και Νίκος Β. Χατζηωάννου καθώς και οι εταιρείες EURONAV SHIPMANAGEMENT (HELLAS) LTD. και HELLENIC WAR RISKS.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα μέλη της ναυτιλιακής μας οικογένειας που αγκάλιασαν με πάθος την πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και με την άμεση ανταπόκρισή τους δίνουν τη δυνατότητα στη ναυτιλία μας να σταθεί αρωγός στην κοινωνία και τους συμπολίτες μας, παραμένοντας προσηλωμένη στις διαχρονικά υψηλές ανθρωπιστικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς. Εύχομαι και ελπίζω η πατρίδα μας και η κοινωνία μας να βγει από τον άνισο πόλεμο με τον ύπουλο εχθρό της πανδημίας νικήτρια και με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

04 Απρ 2020
Ναυτιλία
γ-πλακιωτάκης-«φρένο»-στους-εκδρομείς-και-στα-νησιά-όσοι-άλλαξαν-στοιχεία-τους-δεν-θα-μπορούν-να-γυρίσουν

Με δεδομένο πλέον ότι φέτος το Πάσχα θα εορταστεί μέσα στα σπίτια, οι αρχές εξετάζουν ήδη το σχέδιο να περιορίσουν τους επίδοξους ταξιδιώτες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια. Πολύ περισσότερο μετά τη διαπίστωση ότι κάποιοι επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν τα φορολογικά τους στοιχεία, προκειμένου να φαίνονται κάτοικοι της επαρχίας και μάλιστα των νησιών, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν. Την άμεση απαγόρευση των αφίξεων στα νησιά ενόψει Πάσχα, αλλά και την αυστηροποίηση στις μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων, ζητά το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών νησιών.

Ενόψει του Πάσχα, θα ισχύει η βασική προϋπόθεση να είναι μόνιμος κάτοικος με βεβαίωση που λαμβάνει μέσω του Taxis, σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Πρέπει να είμαστε ιδιατέρως αυστηροί για να προστατευτούν κυρίως οι κάτοικοι των μικρών νησιών» ανέφερε και υπενθύμισε ότι ήδη το Λιμενικό  επιτηρεί την μετακίνηση μονίμων κατοίκων αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, σχετικά με προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και σκαφών στα ελληνικά λιμάνια.

«Σε  δίκτυο 110 κατοικημένων μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο ένα, η Κρήτη έχει ΜΕθ για τον κορονοϊό, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, διευκρινίζοντας ότι μέσα στο συνολικό πακέτο περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων εντάσσονται και όλα τα νησιά.

Η απαγόρευση για το κολύμπι εντάσσεται στα  αντιδημοφιλή και αντιλαϊκά, αλλά θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και για να αποφευχθούν θλιβερές εικόνες με γεμάτες παραλίες, όπως είδαμε σα να μη συνέβαινε τίποτα, τόνισε.

Θέλουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα  το συντομότερο δυνατό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και συνέπειες, επισηάμνε ο Γιάννης Πλακιωτάκης ενώ διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έμπρακτη στήριξη της ακτοπλοϊας, ενώ τροφοδοτούνται κανονικά τα νησιά και λειτουργεί το δίκτυο σύνδεσης με τις άγονες γραμμές.

Τα 800 ευρώ δικαιούνται και οι ναυτικοί

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Εργασίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Ιωάννη Βρούτση, που αφορά τα μέτρα στήριξης για τους ναυτικούς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι:

– Ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές τα οποία έχουν διακόψει από την 1η Μαρτίου 2020 ή πρόκειται να διακόψουν την εκτέλεση δρομολογιακών πλόων τους ή δεν έχουν εκκινήσει αυτούς στο πλαίσιο δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και έχουν προβεί στην έκδοση ναυτολογίου. Οι συμβάσεις ναυτολόγησης των ναυτικών εφόσον δεν έχουν ορισθεί ως προσωπικό ασφαλείας (φύλαξης) επί πλοίου, αναστέλλονται.

– Ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία ολικού μήκους 24 μέτρων και άνω που δεν εκτελούν πλόες και έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου 2020, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης αναστέλλονται.

– Απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν τουριστικούς πλόες, πλόες θαλασσίων ενδομεταφορών καθώς και διεθνείς πλόες, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 01-03-2020, έως και την 30-03-2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού ή ασθενείας/τραυματισμού.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει άμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) των ναυτικών, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή και υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή.

Πηγή:ΕΡΤ

04 Απρ 2020
Ναυτιλία
γιάννης-πλακιωτάκης-είναι-αναγκαία-τα-μέτρα

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τις αποφάσεις του υπουργείου σχετικά με το μπάνιο στη θάλλασα αλλά και για την κρίσιμη περίπτωση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

02 Απρ 2020
Ναυτιλία
peiraiwtiki-mpesa

Δεν είναι από πολιτικό τζάκι ... ούτε καν από αριστοκρατικό αλλά είναι περήφανη για τον τόπο της , τους ανθρώπους της και την οικογένεια της!

30 Μαρ 2020
Ναυτιλία
1
2
3
4
5
6
7
8
Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων