Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   •   NEWSLETTER   •   SOCIAL
Αθήνα
Ο Λόγος 24

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Άμστερνταμ κατά εργοταξίου της Microsoft

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Άμστερνταμ, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν σε εργοτάξιο του νέου κέντρου δεδομένων της Microsoft στην περιοχή Σλότερντικ.

Στο Άμστερνταμ, διαδηλωτές εισέβαλαν σε εργοτάξιο της Microsoft, προκαλώντας συγκρούσεις με την αστυνομία και τη σύλληψη 150-200 ατόμων.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Άμστερνταμ, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν σε εργοτάξιο του νέου κέντρου δεδομένων της Microsoft στην περιοχή Σλότερντικ. Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν στο πλαίσιο διήμερης κινητοποίησης σε 15 χώρες της Ευρώπης, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κέντρων δεδομένων.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε μεταξύ 150 και 200 ατόμων για παραβίαση ιδιωτικού χώρου κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές, κάποιοι ανέβηκαν σε γερανούς, εντείνοντας την ένταση της κατάστασης. Η Microsoft, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για την κινητοποίηση και εξέφρασε την κατανόησή της για τα έντονα συναισθήματα των διαδηλωτών, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από πολλές ομάδες που συμμετείχαν στην εκστρατεία «Stop Dirty Data Centres». Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τα κέντρα δεδομένων απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και νερού, ενώ η ανάπτυξή τους προχωρά ταχύτερα από τη δημόσια διαβούλευση και την περιβαλλοντική εποπτεία. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων αναφέρουν ότι συμμετείχαν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχική Ροή Τομείς Menu